Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Joke (68) leert Emine (38) fietsen

Fietsen is vrijheid

Voor veel allochtonen in Nederland is het niet vanzelfsprekend dat ze kunnen fietsen. Zo ook niet voor de Turkse Emine, die sinds kort fietsles krijgt van Joke. “Joke leeft met me mee, dat ontroert me.”
Joke: “Vijf jaar geleden zag ik een advertentie in de lokale krant, waarin vrijwilligers werden gezocht om allochtone vrouwen te leren fietsen. Ik dacht: dát lijkt me leuk! Fietsen is mijn hobby en Nederland is natuurlijk echt een fietsland. Ik kan me goed voorstellen hoe het moet voelen: je komt hier en ziet iedereen gaan op de fiets, maar zelf kun je het niet. Dat is lastig, want je moet alles met de auto of lopend doen of gehaald en gebracht worden. Aangewezen zijn op het openbaar vervoer is ook niet alles. Fietsen geeft onafhankelijkheid. Dat is vaak ook de motivatie van de cursisten. Als ze dan aan het eind kunnen fietsen, zijn ze zó blij, daar word ik ook erg gelukkig van. Ik geloof erg in het belang van vrijwilligerswerk, je belangeloos voor een ander inzetten. Altijd, maar nu er zoveel wordt bezuinigd des te meer. Emine is een echte doorzetter. Ze is bij elke les aanwezig, weer of geen weer, haar motivatie is hoog. Ze gaat al heel goed op de fiets en dat gaat alleen maar beter worden, als ze maar blijft oefenen.”

Emine: “Als je in Nederland niet kan fietsen, moet je dat de hele tijd uitleggen. En het beperkt je in je mogelijkheden. Ik kan niet zomaar even op de fiets stappen naar mijn werk, terwijl het best dichtbij is. Ik geloofde niet dat ik ooit zou leren fietsen, maar ik wilde het wel heel graag proberen. Ik was bang voor het vinden van de balans op de fiets, maar ik bleek het toch te kunnen. We begonnen met steppen in een rustige straat, waar weinig andere weggebruikers zijn. Eén voet op een pedaal, met de andere voet steppend over de straat. Joke heeft nooit achter me aangerend, ze zegt: ‘Vind zelf je balans’. Inmiddels kan ik op de fiets zitten en trappen: fietsen dus! Ik voel me heel licht en vrij als ik fiets, heerlijk. Dat wil ik niet meer missen. De eerste keer dat ik op het zadel zat, dacht ik: vrijheid!
Ik ben Joke heel dankbaar dat ze mij als vrijwilliger het fietsen wil leren. Meestal zegt de buitenwereld verbaasd: ‘Kun je niet fietsen?!’ Joke leeft mee en leert het me. Dat ontroert me. Ik ben haar eeuwig dankbaar.”

Geef ook een pluim!
Weet u ook iemand die een pluim verdient? Stuur uw mail naar redactie@maxmagazine.nl of brief naar MAX Magazine, Postbus 277, 1200 AG Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren