Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Betalen op het web: Snel en gemakkelijk met iDEAL

Betalen op het web

Als u gebruik maakt van internetbankieren gaat er een wereld van gemak voor u open. Voortaan kunt u winkelen op het internet en afrekenen met iDEAL.

Vorige week vertelden we u hoe u begint met internetbankieren. Zodra u toegang heeft tot internetbankieren bij uw bank, kunt u ook betalen met iDEAL. Dit is een systeem dat de Nederlandse banken hebben bedacht om hun klanten gemakkelijk te laten betalen in de meeste Nederlandse webwinkels. Het betalen met iDEAL kost u als consument niets extra.

Betaalopties
Als u in een webwinkel uw keuze heeft gemaakt en aangeeft dat u wilt afrekenen, biedt de winkel u meestal verschillende betaalopties. Als u kiest voor betalen met iDEAL, wordt u gevraagd bij welke bank u klant bent.

Daarna belandt u op een pagina waar u kunt inloggen bij uw eigen bank. De verdere betaling gaat zoals u gewend bent van het internetbankieren, alleen zijn alle gegevens van de begunstigde al handig ingevuld. Net als bij een gewone overboeking bevestigt u uw betaling met het invoeren van een geheime code. Daarna wordt u weer teruggeloodst naar de webwinkel.

Zeven dagen bedenktijd
iDEAL maakt het u dus makkelijk, maar u zult zelf moeten oppassen wat u koopt. In tegenstelling tot creditcardmaatschappijen geven de banken hun klanten geen enkele vorm van verzekering of garantie. Als u ontevreden bent over de levering of het product, heeft het dus geen zin om bij de bank aan te kloppen. Gelukkig is er wel de wet ‘Koop of afstand’, waarin onder meer is vastgelegd dat u na levering zeven dagen bedenktijd heeft.

Alleen webwinkels!
Er zijn ook grenzen aan het gemak van iDEAL. Zo kunt u met iDEAL alleen in webwinkels betalen, en niet aan verkopers op Marktplaats. In dat geval zult u zelf naam- en bankgegevens moeten uitwisselen. Verder is iDEAL alleen in Nederlandse winkels te gebruiken. Buitenlandse webwinkels hanteren andere betaalmethoden. Met de creditcard kunt u zowat overal terecht, maar we raden u aan alleen uw gegevens te verstrekken aan websites die u absoluut vertrouwt.

PayPal
Een veilig alternatief is PayPal (www.paypal.com/nl/). Bij PayPal opent u een rekening die wordt gekoppeld aan uw creditcard of betaalrekening bij de bank. U hoeft uw kaart/bankgegevens maar één keer te verstrekken, daarna kunt u met PayPal betalen in vele duizenden webwinkels in binnen- en buitenland. PayPal is net als iDEAL geheel gratis.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren