Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Titulatuur

Marc van der Linden

Willem-Alexander zei in het grote televisie-interview dat hij geen protocolfetisjist is. Als u met mij had gewed of het woord fetisjist ooit in een koninklijk televisie-interview voorbij zou komen, had ik al mijn geld op ‘nee’ gezet en dus jammerlijk verloren. Maar nu het woord toch op straat ligt, zal ik u verklappen dat ik een titulatuurfetisjist ben. Ik vind het een uitdaging om mensen met de juiste titulatuur aan te schrijven. En meestal kijken mensen daarvan op, want het begint een beetje uit de tijd te raken. Iedereen wist nog wel dat koningin Beatrix als ‘Hare Majesteit’ moest worden aangeduid en dat de nieuwe koning ‘Zijne Majesteit’ is weet nu ook wel iedereen. Maar moeilijker wordt het als men het over het nieuwe koningspaar heeft: ‘Hunne Majesteiten’ is dan de beste oplossing, maar zelfs de Rijksvoorlichtingsdienst doet dat niet meer. De woordvoerders van onze koninklijke familie hebben het over ‘Zijne Majesteit de Koning’ en ‘Hare Majesteit koningin Máxima’. Dat lijkt een bewuste keuze om het verschil in status aan te geven. Willem-Alexander is immers het staatshoofd, terwijl zijn vrouw zich ‘slechts’ koningin mag noemen omdat haar man de koning is. De dochters van Willem-Alexander en Máxima zijn ‘Koninklijke Hoogheden’, maar de zoons van prinses Margriet moeten het met ‘Hoogheid’ doen, terwijl haar man als ‘Hooggeleerde Heer’ moet worden aangeschreven. De kinderen van prins Constantijn hebben een grafelijke titel en boven een brief hoort dan ‘Hooggeboren Heer’ of ‘Hooggeboren Vrouwe’ te staan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Waar mijn fetisj vandaan komt, geen idee. Wellicht komt het uit mijn jeugd, toen ik op post voor mijn grootvader – hij was militair – de aanschrijftitel ‘Hoogedelgestrenge Heer’ zag staan. Dat woord zal me vast gefascineerd
hebben, want streng was hij allerminst. In die tijd werd je als gewoon burger ook nog vaak met ‘Weledele’ of ‘Weledelgeboren’ aange­schreven. Ik vind dat wel zo netjes, maar ik ben een roepende in de woestijn geworden. En toen ik pas een meisje in de supermarkt aansprak met ‘Juffrouw’, zei ze verbijsterd: “Ik ben geen juffrouw, ik sta niet voor de klas. Noem me maar gewoon Kayleigh.”

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren