Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Internet zonder draadjes

Digitaal

Zo haalt u wifi in huis

Een internetaansluiting is iets moois, maar draadloos internet is nog veel mooier. Met draadloos internet – ofwel wifi – kunt u overal in huis aan de slag met uw smartphone, tablet of laptop.

In tegenstelling tot mobiel internet, waar u een afzonderlijk abonnement voor moet afsluiten, kost internetten via uw eigen wifi-netwerk u niets extra. De internetsignalen lopen gewoon via het modem van uw internetaanbieder en alleen het laatste stukje gaat draadloos. Dat geeft u de vrijheid om overal in huis online te zijn: op de bank voor de tv, in de slaapkamer, op zolder en zelfs in de tuin.

Wat heeft u nodig voor draadloos internet? We noemden al het modem. Dat is het kastje dat u krijgt bij het afsluiten van uw internetabonnement en waarop u een of meerdere computers kunt aansluiten. Een draadloos modem kan daarnaast draadloze apparaten – tablets, smartphones, laptops – van internet voorzien. Heeft u geen draadloos modem? Dan kunt u uw internetaanbieder vragen of hij uw modem kan omruilen. Of u kunt een draadloos access point of draadloze router aanschaffen. Daarmee maakt u een draadloos netwerk, terwijl u uw gewone modem blijft gebruiken.

Het instellen van uw draadloze netwerk is een klusje dat wat aandacht vraagt. Een en ander wordt uitgelegd in de handleiding van uw apparatuur, maar het is geen schande om hier hulp bij te vragen, want het vraagt net wat extra computervaardigheid.

Belangrijk is dat u uw netwerk een naam geeft, de best mogelijke beveiliging kiest en een degelijk wachtwoord. Zo blijft uw netwerk veilig en kunnen onbevoegden geen toegang krijgen tot de gegevens op uw computer. Het bereik van uw draadloze netwerk is meestal genoeg voor gebruik in en om het huis. Daarbuiten wordt het signaal te zwak. Gelukkig vindt u op steeds meer plekken zoals restaurants, bibliotheken en winkel centra openbare net werken. Op deze plaatsen met ‘Free wifi’ kunt u gratis online.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren