Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Boerenpraalpaleisjes

Boerpraalpaleisjes

De droogmakerij heeft de geometrie van een kruiswoordpuzzel. Lineaalrechte wegen kruisen lineaalrechte wegen; lineaalrechte sloten kruisen lineaalrechte sloten. Op papier klinkt dat saai. Maar ‘de zwijgende Beemster’, zoals publicist Kees Fens het gebied noemde, is wellicht de gaafste polder van Nederland. Wie er voor het eerst komt, rijdt pardoes de Middenweg op. Dat is goed, want daar staan beroemde boerenpraalpaleisjes als ‘De Lepelaar’ en ‘De Eenhoorn’. Maar authentieker nog is de polder op de Volgerweg. In de verte roezemoest het verkeer over de N244; hier heerst de statige stilte van de Gouden Eeuw. Van ‘Rustenhoven’ bekoort vooral de entree. Een rijk geornamenteerd venster, daaronder het bovenlicht en daaronder de brede dubbele deuren. Speciaal aangebracht voor dames met hoepelrok. Want rijk hadden ze het wel, in de zeventiende-eeuwse Beemster. Op welke wijze dat geld werd vergaard, valt te zien op het dak van ‘Vrederust’, even verderop. Zonder concurrentie de opmerkelijkste windwijzer van de polder. Alles goud wat er blinkt. Op z’n mooist als de zon schijnt en de wind het gras doet golven. Een vlaggende driemaster, een bemande roeiboot en daarachter een vette walvis. Spartelend met z’n staart. Je kunt er dertig keer voorbij fietsen zonder het op te merken. Ik werd er op gewezen door tekenaar Henk Tol. Die me ook ‘de Kerckhaen’ in Westbeemster liet ontdekken. En het uitzicht op De Rijp vanaf de Westdijk. En het ‘Hoekje’ tenslotte, een aanvallig sprotje huisjes op het kruispunt van de Jisper- en Volgerweg. Vlak daarbij – op Volgerweg nummer 1 – straalt de puurste aller Beemster stolpen. Opgetrokken uit louter hout en voornaam omgeven door windsingel en gracht. Voor wie nog niet helemaal overtuigd was van de kwalificatie die Betje Wolff de polder schonk: ‘Zonder veel poezij daarbij te voegen, een paradijs’. De schrijftster woonde in de pastorie van Midden-Beemster, nu een museum. Met Betje’s werkkamer – ‘Kipperust’ – als vertederend hoogtepunt.

MEER INFO: www.beemsterinfo.nl

Reisjournalist Rob van den Dobbelsteen schrijft iedere week een persoonlijk verslag van een mooi plekje in Nederland.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren