Abonnementen service: 035 - 2019505

TV helemaal digitaal

Wat verandert er voor u?

Ruim tachtig procent van de Nederlandse huishoudens kijkt digitale tv.
Daarnaast is het mogelijk om via de kabel nog ‘ouderwets’ analoog te kijken, maar dat gaat in de toekomst veranderen.

Kabelbedrijf UPC zendt sinds 3 april zijn digitale basispakket ongecodeerd uit. Dat betekent dat abonnees niet langer een losse digitale ontvanger nodig hebben om de 41 populairste tv-zenders te bekijken. Digitaal kijken kan dus voortaan heel handig met alleen uw tv-toestel en één afstandsbediening. Dit werkt echter alleen als uw tv een ingebouwde digitale kabelontvanger heeft (zie kader). Met deze stap maakt UPC het voor de abonnees die nog analoog naar tv kijken makkelijker om over te stappen naar digitaal. U heeft er alleen de juiste tv voor nodig en hoeft verder niets aan te sluiten. Ook zijn er geen extra kosten aan verbonden. De ongecodeerde digitale zenders maken gewoon deel uit van uw bestaande abonnement. Als u geen abonnee bent van UPC verandert er niets voor u. Ziggo, de grootste kabelaanbieder van Nederland, blijft alle digitale zenders gewoon oderen. Natuurlijk neemt UPC deze stap niet alleen als cadeautje voor de abonnees. Het bedrijf is erbij gebaat als zoveel mogelijk abonnees afscheid nemen van analoge tv. UPC wil namelijk op termijn alleen nog maar digitaal uitzenden, omdat het dan mogelijk is om veel meer zenders en nieuwe diensten aan te bieden. Voorlopig blijft analoge tv bij UPC echter bestaan. In heel 2013 kunt u nog analoog tv-kijken, maar daarna wordt het onzeker. UPC zal zijn 600.000 ‘analoge huishoudens’ echter niet in de kou laten staan. Misschien vindt u het allemaal maar gedoe en zit u niet op digitale tv te wachten. Toch is het echt de moeite waard om kennis te maken met het scherpere en ruisvrije digitale beeld. Zeker op een moderne tv komen uitzendingen pas echt tot hun recht in digitale vorm. Ook als u in HD wilt kijken bent u aangewezen op digitale tv.

Hoe weet ik of ik digitale televisie kan ontvangen?
Vindt u het handig om digitale tv te kijken zonder losse ontvanger? Dan heeft u een tv nodig met een ingebouwde digitale kabel- ontvanger. Dit herkent u aan het DVB-C logo op uw toestel of de handleiding. Om hiermee naar gecodeerde zenders te kunnen kijken heeft u ook nog een CI+-module nodig die in uw tv past. In de winkel kan men u vertellen welke tv en welke CI+-module geschikt zijn voor uw kabelbedrijf.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren