Abonnementen service: 035 - 2019505

Niet in de haak, tips tegen phishing

Wanneer u een e-mailtje van uw bank krijgt dat begint met ‘Lieve meneer’, een al te letterlijke vertaling van Dear Sir, weet u dat er iets mis is. Maar wat als een mailtje er betrouwbaar uitziet – en vraagt of u even uw inloggegevens wilt verifiëren…?

Internetcriminelen sturen massaal e-mails rond die door de stijl, het gebruik van een vertrouwd logo en dergelijke afkomstig lijken van een bekende bank. Zo’n poging tot fraude staat bekend als ‘phishing’ (vissen). In de mail vragen de criminelen u, bijvoorbeeld onder het mom van een veiligheids- controle, om creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie in te voeren. Anders wordt binnenkort uw rekening mogelijk afgesloten. Dit soort mails kunnen behoorlijk geraffineerd zijn. Wie toehapt, heeft paar dagen later opeens met zijn creditcard twintig computers gekocht in Roemenië. Wie enkele eenvoudige richtlijnen volgt, heeft echter weinig te vrezen.

1. Een bank, verzekeringsmaat- schappij of een gerenommeerd winkelbedrijf als Bol.com zal u nóóit per e-mail naar uw gegevens vragen of u verzoeken uw account- gegevens aan te passen.
2. Toch nog twijfels? Bel het bedrijf waarvan de e-mail afkomstig moet zijn even op. Bedrijven treden graag op tegen phishing en staan u maar al te graag te woord.
3. Kijk altijd goed naar het e-mailadres waarvan de mail afkomstig is, en naar het webadres waar u naar wordt doorverwezen. Een Nederlandse bank heeft een .nl-adres en ABM Amro is toch echt wat anders dan ABN Amro.
4. Bekende sites die werken met persoonsgevoelige gegevens, zoals bij overboekingen en online winkelen, werken met een versleutelde website die extra moeilijk te kraken is. U herkent zo’n site doordat het webadres (www) wordt voorafgegaan door https (in plaats van http). Bovendien staat er in de adresbalk een hangslotje om aan te geven dat de site versleuteld is. Geen https? Wegklikken!
5. Bij twijfel kunt u altijd nog googelen op een (markant) deel van de tekst uit de e-mail. Is het een phishing- mail, dan is er vast al iemand die er online voor waarschuwt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren