Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Moderne gezelligheid

De Python is een aai voor het oog

Amsterdams ‘nieuwe oosten’. Ooit klonk op deze plek het eeuwige geknars van ran­­ge­rende treinen; ooit jammerden hier de scheepshoorns van naar verre kusten vertrekkende schepen. Maar met het spoor verdwenen de havens en met de havens het geduizel. Oprukkende kaalslag. Verpaupering. In een tijd dat men zich op het Amsterdamse stadhuis handenwringend afvroeg hoe ‘beter gesitueerden’ konden worden bewogen in de hoofdstad te blijven wonen. Het antwoord ligt aan het IJ.

We rijden er vanaf het Centraal Station met tramlijn 26 naar toe. Halte Rietlandpark. Omhoog de trap op, doorlopen naar de Ooste­lijke Handelskade en linksaf richting Lloyd Hotel. Dat een verrukkelijk terras heeft. Waarop vandaag het zonnetje schijnt. Eerst maar eens koffie?

Wat daarna volgt, is een feeërieke wandeling van pakweg twee uur. De Nieuwe Stad. Woningen in alle soorten, maten en kleuren, bruggen, steigers, grachten, tuintjes, schepen, vlonders, veranda’s, trappen, patio’s, ateliers, restaurants, kolossale gebouwen, cafés, perkjes en… water, heel veel water.

De verrassing wijkt nooit. Of je nou over de Jan Schaeferbrug loopt of op de Javakade. Of je nou vanaf het Java-eiland over het woelige IJ tuurt, of vanaf Sporenburg. Of je nou over de Borneokade kuiert – een merkwaardige mengeling van oude, tot drijvende woningen omgebouwde beurtvaartschepen en moderne, met stoeptuintjes opgedirkte woningen – of vanaf een bankje op het P. E. Tegelberg­plein aankijkt tegen het aan de overkant van het water liggende Venetiëhof.

Ooit zulke, moderne gezelligheid gezien als langs de Scheeps­timmer­manstraat? Ooit zulke aparte bruggen gezien als die van de Brants-, Lamong-, Majang- en Seranggracht? Om over de hoog over het voormalige Spoorweg­bassin wielende ‘Python’ – uitge­groeid tot het icoon van de buurt – maar helemaal te zwijgen.

Aanbevolen route: Lloyd Hotel links af langs het water naar Jan Schaefer­brug; over de brug links af naar monument, Java-eiland (met moderne grachtjes), KNSM-eiland, Verbindingsdam, links af Sporenburg, Pythonbrug, Borneo-eiland, Lloyd Hotel.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren