Abonnementen service: 035 - 2019505

Het mag een naam hebben!

Geef uw foto’s een zinnige titel

Foto’s maken was nooit makkelijker. Met de kleinkinderen in de dierentuin, bij uw verjaardagsfeest, op vakantie: klik-klak en het is vereeuwigd. Maar hoe houd je de foto’s uit elkaar?

Met een eenvoudig compactcameraatje gaat het als vanzelf. Wat helaas ook vanzelf gaat, is de benaming van al die kiekjes. IMG_0488, DMV_453… het zijn onhandige, nietszeggende titels. Dat kan beter!

Een van de voordelen van digitale foto’s is dat er allerlei extra informatie bij bewaard wordt.
Zo koppelt de camera er automatisch de datum aan dat het plaatje geschoten is en soms zelfs de gps-coördinaten. De naam is echter standaard compleet nietszeggend. Tja, de camera weet natuurlijk niet op wiens verjaardagsfeestje u bent. En een naam als IMG_0322 geeft ook geen antwoord op de vraag of die leeuw nou in Artis of op safari is vastgelegd…

U kunt de foto’s natuurlijk een voor een een andere naam geven, maar dan kunt u ze maar beter meteen RSI 1 tot RSI 250 noemen. Het kost veel tijd en het kost u de polsen. Gelukkig kan het veel sneller.

1. Selecteer alle foto’s van een bepaald uitje, bijvoorbeeld van de dierentuin. U doet dit door de linkermuisknop ingedrukt te houden en de muis vervolgens over alle gewenste foto’s te slepen, zodat ze blauw gemar­keerd zijn. Gaat het om alle foto’s in de map? Selecteer ze dan in één keer met de toetscombinatie Ctrl-A.

2. Klik met de rechtermuisknop op de eerste foto.

3. Er opent zich nu een menu. Klik daarin op ‘Naam wijzigen’.

4. Het lijkt erop dat u nu alleen de naam van de eerste foto gaat wijzigen. Niets is minder waar. Typ bijvoorbeeld ‘Dierentuin maart 2013’ in en druk op Enter. U ziet: alle geselecteerde foto’s hebben nu deze naam gekregen, met erachter tussen haakjes een nummering.

5. Niet tevreden? Met Ctrl-Z kunt u de naamswijziging weer ongedaan maken.
Tip!
Klik voor u foto’s selecteert al met de rechtermuisknop in de map, naast de foto’s. U krijgt dan een menu met de optie ‘Sorteren op’. Hiermee kunt u alle foto’s eerst op datum sorteren, zodat bij het herbenoemen het uitblazen van de kaarsjes gegarandeerd vóór het aansnijden van de taart komt!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren