Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Fred eet uit mijn hand’

Deze petrosaurussen(hagedissen) met hun mooie lichbtblauwe kleuren komen oorspronkelijk uit Zuid-Californië, een rotsachtig gebied waar het extreem warm en droog is. Ze zijn erg zeldzaam. Voor zover ik weet, ben ik de enige fokker van deze reptielen in Nederland,” vertelt Hans Mooren. “Na mijn werk kan ik urenlang naar ze kijken. Hoe ze bewegen, hoe ze eten, hoe ze spelen, het klikkende geluid dat ze maken, dat boeit me.

Ze hebben ook allemaal een ander karakter. Petrosaurus Fred is één van mijn favorieten. Die is rustig en eet uit mijn hand. Dat durven ze lang niet allemaal, want de meeste petrosaurussen zijn erg schichtig. Wat ze ook bijzonder maakt, is dat ze in de winter twee maanden lang niks eten of drinken, maar toch weten te overleven en amper gewicht verliezen. Ze vallen af van 80 naar 77 gram. Wat ze ’s zomers eten, slaan ze deels op en wordt namelijk hun proviand voor de winter. Bijzonder is ook dat mannetjes heel moeilijk van vrouwtjes te onderscheiden zijn. Voor een leek lijkt het een en hetzelfde geslacht.”

Zie www.petrosaurus.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren