Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Erop uit: Groene Pastorale

Fameus plekje, de Goejan-verwellesluis. Maar datprinses Wilhelmina van Pruisen in 1787 door patriotten daar uit haar koetsje werd geplukt, is flauwekul. Je reinste geschiedvervalsing zelfs. Met dank aan J.J.R. de Wetstein Pfister, tekenaar van schoolplaten die de klassen van de na-oorlogse jeugd zo onvergetelijk maakten.
Het grauw had het kordate dametje al tien kilometer eerder aangehouden, maar die plek kwam J.J.R. de Wetstein Pfister slecht uit. De schilderachtige Goejanverwelle- sluis vormde een veel mooier decor. En die ligt dus in Hekendorp.
Prachtig plaatsje. Een snoer langs de dijk gelegen huisjes, een klassiek pand dat officieel de Wilhelminahoeve heet (maar officieus de Prinsesseboerderij, omdat Hare Hoogheid er werd vastgehouden), eetcafé Goejan- verwelle en dat fameuze sluisje dus. Waar vanaf je een schrik- aanjagend uitzicht hebt op een reusachtige silo van een vee- voederfabriek. “God zegene de hiervoor verantwoordelijke autoriteiten,” zou schrijver Nescio hierover hebben geschreven, “als ’t kan een beetje hardhandig.”

Terug daarom naar de intimiteit van de langs de Hollandsche IJssel slingerende dijk die Haastrecht verbindt met Oudewater. Fietsers die beweren dat dit het mooiste weggetje is in Hollands Groene Hart hebben gelijk. Maar zij die beweren dat die eer toekomt aan
de kades rondom de Reeuwijkse Plassen hebben dat ook. En wat te zeggen van die guirlande die wandelaars, fietsers en (helaas ook) auto’s in duizend bochten langs de Vlist leiden?

Het stroompje kent een ‘stille’ en een ‘drukke’ oever en over die ‘stille’ fietsten we vorig jaar op een zwoele zomeravond naar onze in Schoonhoven geparkeerde auto. Midden in dat land van water, kroos en gespierde knotwilgen. Het was al laat. De zon stond laag boven de overkant en schoot zijn laatste scherfjes vuur ketsend over het lui golvende water. En nooit, nooit hadden we ook maar een seconde ’t idee dat we hier midden in de Randstad reden.
Een groene pastorale.

MEER INFO:
www.groenehart.nl

Reisjournalist Rob van den Dobbelsteen schrijft iedere week een persoonlijk verslag van een mooi plekje in Nederland.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren