In niet minder dan 16 regio’s hebben meer dan 100 ondernemers uit de glastuinbouwsector zich aangemeld als deelnemers aan ‘Kom in de Kas’ in het eerste weekeind van april (5 en 6 april), wanneer het publiek kennis kan maken met deze omvangrijke bedrijfstak.

De kwekers zijn persoonlijk aanwezig om een toelichting te geven op de bedrijfsvoering en vragen van bezoekers te beantwoorden. Bij glastuinbouw gaat het met name om groentes,  fruit, snijbloemen en planten. Bij de agrarische activiteiten in kassen speelt technologie een steeds belangrijkere rol. Zeker waar het gaat om energiegebruik en duurzaam gebruik van voedingsstoffen en water.  Nederland loopt daarin wereldwijd voorop. Veel producten worden ook geëxporteerd. Wat weer bijzondere eisen stelt aan de bedrijfsvoering.

Kom in de Kas

Tijdens Kom in de Kas kunnen bezoekers meer leren over hoe Nederlandse kwekers met slimme technieken en duurzame innovaties bijdragen aan een betere wereld. Dankzij de kassen hoeven verse producten niet de hele wereld over te reizen, maar komen ze gewoon van om de hoek. Daarnaast ontdekken bezoekers hoe bijvoorbeeld beestjes worden ingezet tegen plagen, hoe regenwater op slimme manieren wordt hergebruikt, en hoe reststromen uit de kas een nieuw leven kunnen krijgen.

AI en innovatie

Wie denkt dat de kassen nog worden gerund door kwekers die met hun laarzen door de modder banjeren, vergist zich. Toepassing van kunstmatige intelligentie en innovatie zorgen voor kwaliteitsproducten. Ontdek zelf waarom Italianen zoveel Nederlandse tomaten eten of zie wat er met paprika’s gebeurt voordat ze bij de supermarkt in de schappen liggen. Wat bloemen betreft is Nederland trendsetter en marktleider; ze gaan dagelijks in grote hoeveelheden de hele wereld over.

De garantie voor voedselzekerheid en de groeiende consumptiebehoefte versus de steeds strengere milieueisen en de beperkte beschikbaarheid van grond is een opgave en uitdaging waar de glastuinbouwsector voor staat. De tuinders werken daar hard aan en vertellen het publiek graag hoe betrokken ze daar dagelijks mee bezig zijn.

Wanneer? 5 en 6 april 2025
Meer informatie? komindekas.nl

Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.

Over de auteur(s)

Léon Klein Schiphorst

Auteur

Léon Klein Schiphorst schreef als dagbladjournalist onder meer over toeristische bestemmingen in binnen- en buitenland. Hij heeft een brede belangstelling voor zowel theater, beeldende kunst als levende natuur. Voor MAX Magazine richt Léon zich op actuele onderwerpen in eigen land, vooral bedoeld voor actieve senioren.

leon klein schiphorst auteur

Enthousiast over
MAX Magazine?

Cover Max Magazine editie 12
MAXMagazineshop.nl

Mario Russo Half Zip Schipperstrui, Lezersprijs € 29,95