Home/Artikelen/Zó vieren Nederlanders kerst en oud & nieuw
Zó vieren Nederlanders kerst en oud & nieuw
22 december 2025
Actueel
Huis & Hobby
Tips van Emile Bode
Kerstmis en Nieuwjaarsdag vallen dit jaar heel gunstig op donderdag en vrijdag waarna het weekeinde volgt. Hoe vieren we de feestdagen in Nederland eigenlijk? Hoe populair is het nog en wat geven we uit? Emile Bode heeft antwoorden.
Kerst heeft Sinterklaas qua populariteit allang verdrongen. Afbeeldingen van Sinterklaas in winkels kom je bijna niet meer tegen, het succesvolle Sinterklaasjournaal ten spijt. Minder dan 50% viert nog pakjesavond en slechts 35% met de hele familie. Liefst 85% van de Nederlanders viert Kerstmis. Reeds op 9 november hadden wij een groot diner in volop kerstsferen. De niet-vierders zijn vooral moslims, maar ik ken diverse ‘verlichte’ moslims die wel degelijk aan kerst doen.
Hoeveel geld geven we uit?
We geven ook steeds meer geld aan kerst uit: een gemiddeld gezin €621. Van deze €621 geven we €309 uit aan cadeaus. Eten en drinken zijn goed voor €184 en decoratie voor €126. Dit bedrag stijgt, mede door de inflatie, snel. Toch geven wij van alle Westerse landen het minst aan dit feest uit. Dit komt natuurlijk omdat wij als een van de weinige landen ter wereld ook Sinterklaas vieren. In Canada en de Verenigde Staten gaat het met kerst om bedragen van €1500 euro en meer.
Deze bedragen zijn slechts gemiddelden. Heel veel mensen, zoals mijn alleenstaande overbuurman, geven geen cent aan Kerstmis uit en anderen spenderen een vermogen omdat zij bijvoorbeeld uit eten gaan wat al gauw 250 euro voor twee personen kost. Of omdat ze peperdure geschenken cadeau doen.
Kerstmarkten
Voorts gaan we steeds vaker naar (Duitse) kerstmarkten en daar geven wij ook heel wat geld uit. De familie Bode bezocht in de vorm van korte vakanties Maastricht, Valkenburg, Aken, Keulen en de Elzas met Colmar en Straatsburg als klapstukken. Ziet u, onze jongste dochter is kerstverslaafd. Ik ben er nu wel klaar mee.
De tijd is voorbij dat we met kerst sokken, pantoffels en aftershave geven. Het zijn nu game consoles van soms meer dan 500 euro, draadloze telefoonopladers, airpods, de weinig originele cadeaubonnen en knuffels die trendy zijn. De adventskalenders in alle vormen en maten zijn niet aan te slepen.
Vaak ontstaat het beeld dat wij met de kerstdagen massaal uit eten gaan. Dit is een pijnlijk misverstand dat ik maar eens recht wil zetten. Ruim 10% gaat uit eten. En als u denkt dat de kerst een prachtige tijd is om met skivakantie te gaan, dan heeft u helemaal gelijk. Alleen is het onbetaalbaar. Naar schatting bindt 5% in deze periode de latten onder.
Kerst wordt vooral gevierd met familie en/of vrienden. Ruim 80% viert het in de huiselijke omgeving.
Steeds meer mensen sloven zich thuis met kerst en oud en nieuw uit door eindelijk eens goede champagne te serveren en luxe hapjes. Oesters en kreeft zijn geen uitzondering meer. De (meestal niet zelfgemaakte) sushi ’s zijn zelfs een hit, vooral onder jongere mensen. Kleine hapjes zijn sowieso populair. Het heel lang tafelen moet het ontgelden.
Toch is Nederland zeker niet het land van de culinaire hoogstandjes. Er wordt in maar liefst 35% van de gezinnen op een van de kerstdagen gegourmet.
Zelf oliebollen bakken
Oudjaar stond ooit in het teken van oliebollen bakken. Helaas, dat vinden Nederlanders te veel werk, Liefst 30% eet helemaal geen oliebollen of appelbeignets en van de 70% bakt 10 tot 20% zelf nog. En waarschijnlijk is dit gedateerde cijfer nog te hoog.
Je zou de Nederlanders de kost geven die tussen kerst en oudjaar niets liever doen dan in een joggingpak te gaan Netflixen. Urenlang bingewatchen of wel comakijken. Ook bordspelen blijven onverminderd populair. Traditiegetrouw maak ik Tweede Kerstdag op onze veranda zelf frites in drie maten: dun, normaal en dik. Ik frituur in reuzel. Lieve mensen, dit vet is het lekkerste dat er is.
Nu nog sneeuw en de kerstdagen worden het opperste geluk. Helaas, sinds 1903 hebben we dat slechts acht keer gehad, het laatst in 2010.
Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.
Emile Bode is al 50 jaar journalist: 4 jaar regionaal, 38 jaar voor De Telegraaf en nu 8 jaar voor MAX Magazine. Hij is naast huishoudcolumnist ook schrijver van de meest uiteenlopende reportages. Bovendien heeft hij 17 boeken op zijn naam over allerlei facetten van het leven.
Ondervoeding in Nederland ‘een onderschat probleem’
06 november 2025
Honderdduizenden Nederlanders, onder wie veel senioren, blijken in meer of mindere mate ondervoed. Het zou alleen al gaan om ongeveer 300.000 zelfstandig thuiswonende ouderen. Voedingswetenschappers spreken van een “buitengewoon omvangrijk maar zwaar onderschat probleem".