Om hun overgangsklachten te verlichten en gewichtstoename te voorkomen passen veel vrouwen tijdens de menopauze hun voeding aan. Toch ontbreken duidelijke voedingsrichtlijnen. Daarom starten twee universiteitsziekenhuizen – Radboudumc in Nijmegen en Erasmus MC in Rotterdam – samen met de Hartstichting onderzoek naar feiten en fabels over voeding tijdens de overgang en de invloed op de hartgezondheid van vrouwen.
Onderzoekers roepen vrouwen op om hun ervaringen en voedingstips te delen. Tijdens de overgang vinden grote hormonale veranderingen plaats die kunnen leiden tot klachten als opvliegers, vermoeidheid, hartkloppingen en stemmingswisselingen. Deze kunnen samenhangen met hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen. Veel vrouwen proberen in deze periode verschillende diëten, kruiden of supplementen uit, maar er bestaan nog geen wetenschappelijk onderbouwde voedingsrichtlijnen specifiek voor deze levensfase.
Voedingstips van familie?
“We willen graag weten wat vrouwen écht gebruiken en waarom”, zegt hoofdonderzoeker Kirsten Bevelander van het Radboudumc. “Of het nu gaat om adviezen uit tijdschriften, tips van familie of iets dat op sociale media rondgaat, wij willen het verzamelen én toetsen aan de wetenschap.”
Neem deel aan onderzoek over de menopauze!
Vrouwen die in de overgang zijn of zijn geweest, kunnen bijdragen aan dit onderzoek door hun tips en ervaringen over voeding te delen. Dat kan eenvoudig via de projectpagina, door een link, foto of scan te sturen met een korte toelichting of bronvermelding naar: menofood@radboudumc.nl.
Dit en meer leest u in MAX Magazine 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.