De aardappel is allesbehalve saai en nog steeds onverminderd populair in menig huishouden. Voor de perfect gekookte of gebakken aardappel, heeft Emile Bode een paar handige tips voor u.

Aardappelnatie

Rond 1940 aten wij gemiddeld 130 kilo aardappelen per persoon per jaar. Wij waren met recht een aardappelnatie. Een piepertje is relatief goedkoop, voedzaam, redelijk gezond en vrij makkelijk te bereiden.

De gewone aardappel wordt vooral door jongeren steeds minder gegeten. Pasta, pizza, rijst en sushi zijn grote concurrenten. We eten gemiddelde nog 52 kilo per jaar maar als we de aardappelgerelateerde producten meenemen zoals frites en chips dan wordt 80 kilo gehaald. Wat Europa betreft, worden in Letland, Litouwen en Polen de meeste aardappelen verorberd. In Italië het minst.

Aardappelen koken tips

Hoe kookt u de perfecte aardappel? Emile Bode geeft tips:

  • Aardappelen zijn eerder gaar als je aan het kookwater een klontje margarine toevoegt.
  • Het zout pas op het laatst toevoegen, maar niet vergeten.
  • Als u aardappels in de schil kookt, laat ze dan even schrikken in koud water als ze gaar zijn. Dan kunt u ze beter pellen. Koken in de schil is gezonder. De vitamine C, eiwitten en mineralen blijven beter behouden. Nieuwe aardappelen bezitten meer vitaminen dan oude.
  • Als u de aardappelen afgiet, gooi het water dan in een paar theekopjes in de gootsteen. Daarna verdwijnt de aanslag in de kopjes makkelijk met een afwasborstel.
  • Kook aardappelen in zo min mogelijk water.
  • Gerimpelde aardappelen even in koud water leggen. Dan kunt u ze beter schillen. U kunt ze ook een dag van tevoren schillen en in het water doen. Na een nachtje knapt de aardappel op.
  • Aardappels krijgen een bijzonder goede smaak als u ze na een poosje gekookt te hebben, afgiet en nog eens met vers water opzet en gaar laat koken.

Aardappelen bakken tips

Hoe bakt u de perfecte, knapperige aardappel? Emile Bode geeft tips:

  • Schil aardappelen zo dun mogelijk, bij voorkeur met een kaasschaaf.
  • Krokant gebakken aardappelen bereikt u door ze halverwege het bakken met een beetje bloem te bestrijken.
  • In olie gebakken aardappelen zijn knapperiger dan in de margarine.

Meer aardappeltips

  • Bewaar aardappelen niet in de plastic zak. Ze kunnen dan gaan zweten en krijgen eerder uitlopers. Zorg voor een houten aardappelbak of een kartonnen doos en een donkere en koele plek (8-10 graden C).
  • De meest verkochte aardappels zijn Frieslander, Doré, Nicola, Bildtstar, Eigenheimer en Bintje.
  • Kleiaardappelen zijn bloemiger dan zandaardappelen.

Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.

Over de auteur(s)

Emile Bode

Auteur

Emile Bode is al 50 jaar journalist: 4 jaar regionaal, 38 jaar voor De Telegraaf en nu 8 jaar voor MAX Magazine. Hij is naast huishoudcolumnist ook schrijver van de meest uiteenlopende reportages. Bovendien heeft hij 17 boeken op zijn naam over allerlei facetten van het leven.

emile bode auteur

Enthousiast over
MAX Magazine?

Cover Max Magazine editie 27 en Jan Slachter
MAXMagazineshop.nl

Snoerloze Steelstofzuiger met Handstofzuiger, Lezersprijs € 79,95