Abonnementen service: 035 - 2019505

Willemien en Anja richtten zelf een bibliotheek op

Willemien Akker­mans (72) en Anja Nijenhuis (68), zelf fervent lezers, zijn de drijvende krachten achter Boekenuitleen Rutten. Toen de bibliobus tien jaar geleden stopte, begonnen zij hun éigen bibliotheek. Zonder abonnement, uitleentermijn of boetes. Met zeshonderd uitleningen per jaar is Boekenuitleen Rutten niet meer weg te denken uit het dorp.

Willemien Akkermans (foto links) heeft thuis alweer een paar dozen met boeken klaarstaan om keurig te rangschikken in de kasten van Boekenuitleen Rutten. Stokoude pockets of vergeelde exemplaren zul je er niet aantreffen. Maar wél de complete serie van ‘De Zeven Zussen’ van Lucinda Riley of ‘De Nomade’ van Anya Niewierra. “Boeken die we dubbel hebben of verouderde exemplaren verkopen we op boekwinkeltjes.nl. Van de opbrengst schaffen we nieuwere boeken aan. Onze hele collectie is van na 2004. Als je zelf graag leest, weet je wel ongeveer wat er nieuw verschijnt en waar vraag naar is. We voeren alle boeken in de computer in, zodat we mensen kunnen vertellen wat we in de collectie hebben”, vertelt Willemien. Met een collectie van 4.000 romans, thrillers, streekromans en grootletterboeken, heeft het uitleenpunt van Willemien en Anja veel te bieden.

Uit nood geboren

Ze begonnen daar tien jaar geleden mee. De teleurstelling was groot toen de rijdende bibliotheek, die verschillende polderdorpen aandeed, ermee stopte wegens gebrek aan belangstelling. Boekenwurmen Anja en Willemien vonden dat niet alleen zélf erg jammer, maar merkten het ook in hun nabije omgeving. De bibliotheek in Emmeloord was voor veel ouderen te ver om boeken te lenen, dus zegden ze hun abonnement op. Anja en Willemien besloten daarom zelf iets op te zetten. Ze vonden een geschikte plek in de multifunctionele accommodatie Het Klavier en binnen de kortste keren hadden ze een verzameling boeken. Het ging van mond tot mond; tal van mensen kwamen boeken brengen die ze niet meer nodig hadden.

Geen abonnement nodig

Een abonnement is bij Boekenuitleen Rutten niet nodig. Dan kan er eens een boek verdwijnen. “Soms keert het later alsnog terug en anders denken we: wees er gelukkig mee. Je mag de boeken zo lang houden als je wilt en krijgt geen boete. Als je er tien of meer meeneemt, is dat ook goed”, zegt Anja. Anja en Willemien krijgen hulp van tien vrijwilligers. Eén keer in de week zet één van hen de teruggebrachte boeken op alfabet weer in de kast. Dat geeft ons enig inzicht in hoeveel boeken er worden uitgeleend. Afgelopen jaar waren dat ruim zeshonderd boeken. Een behoorlijk aantal voor een klein dorp van 1.700 inwoners.”

Sociaal ontmoetingspunt

Boekenuitleen Rutten is tegelijkertijd een sociaal ontmoetingspunt. Iedereen kan in- en uitlopen voor een kop koffie en in de boekenhoek staat een tafel waar mensen aan kunnen zitten om te lezen of een praatje te maken. Zelf komen Willemien en Anja er ook vaak. Willemien: “We doen niet anders! Ik zie steeds weer nieuwe boeken die ik graag wil lezen.”

Tekst: Marloes de Moor

Dit en meer leest u in MAX Magazine 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren