Abonnementen service: 035 - 2019505

Ten paleize: prinses Amalia bij een diner met de Raad van State

Royaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft in MAX Magazine wekelijks over alles wat er speelt rond de koningshuizen in binnen- en buitenland. Dit keer vertelt ze over Amalia’s ‘stage’ bij de Raad van State.

Foto: ANP

Heeft u weleens stage gelopen? Toen ik aan het einde van mijn studie communicatie reageerde op een vacature bij ‘Blauw Bloed’, wist ik nog niet dat deze keuze de rest van mijn loopbaan zou beïnvloeden. Aangemoedigd door onder anderen Jeroen Snel zette ik mijn eerste stappen in de wereld van royaltyverslaggeving. De rest is geschiedenis.

Waarom ik op deze plek mijmer over mijn stage? Omdat ik vlak voor het schrijven van deze column prachtige foto’s onder ogen kreeg van prinses Amalia bij een diner met de Raad van State. Zoals ik bij ‘Blauw Bloed’ kon ruiken aan de wereld van royaltyverslaggeving, zo kan Amalia bij de Raad van State kennismaken met haar toekomstige functie.

Ik zal u uitleggen waarom. Zoals u wellicht wel weet, heeft de Raad van State twee taken. Op bepaalde gebieden zoals de ruimtelijke ordening, is de instelling de hoogste bestuursrechter van ons land. Als uw gemeente en provincie geen moeite hebben met een rotonde recht voor uw huis en u wel, kunt u aankloppen bij de Raad van State. Vanwege haar neutraliteit is prinses Amalia niet betrokken bij dit onderdeel. Waar ze wel kan ‘stage lopen’, is de afdeling advisering. Heeft de regering of het parlement een advies nodig over wetgeving, denk bijvoorbeeld aan de noodwet van Faber, dan is de Raad van State aan zet.

Omdat Amalia als koningin onderdeel zal zijn van de Nederlandse regering, kan ze door het bijwonen van de adviserende vergaderingen veel leren over de wetgeving en ons bestel. In de praktijk zien we de prinses maar zelden aan de Kneuterdijk waar de Raad van State is gevestigd. De studie gaat (nog) voor. Wel is ze trouw aanwezig bij het tweejaarlijkse diner met de Raad van State, waar de foto boven dit artikel ook gemaakt is.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren