Abonnementen service: 035 - 2019505

Davy is Buddy van de 95-jarige Tiny: ‘Ik ben echt van haar gaan houden’

Omdat acteur Davy Eduard King (38) uit Den Haag iets terug wilde geven aan de maatschappij, sloot hij zich aan bij het Buddy Netwerk; een professionele vrijwilligersorganisatie die informele zorg verleent. Zijn maatje, de 95-jarige Tiny, bleek een match made in heaven.

Ik was behoorlijk zenuwachtig toen ik Tiny voor het eerst ging ontmoeten”, vertelt Davy. “Wat ga je doen met iemand die je helemaal niet kent? Waar heb je het over? Maar vanaf het moment dat we elkaar zagen, ging het allemaal vanzelf. We bleken een groot sportief verleden te delen. Zij als voormalig atletiekster, ik als voormalig basketballer. En waar ik dacht dat ik haar moest entertainen, bleek een luisterend oor voldoende. Die middag reed ik met een glimlach op mijn gezicht naar huis en die is nooit meer verdwenen.”

Gewoon ‘zijn’

“Soms gaan we een stukje met de rollator op pad, ‘rollen’ zoals we dat noemen. Of we drinken een kop koffie. Meer dan dat is het niet en dat is altijd méér dan genoeg.” Tiny’s gezondheid gaat de laatste tijd hard achteruit vertelt Davy: “De verhalen die ze vertelt, zijn steeds vaker hetzelfde. Maar omdat ze telkens weer iets nieuws aan haar verhalen toevoegt, kom ik steeds meer over haar te weten.”

 Oude leermeester

“Wat Tiny mij brengt? Pff. Hoe druk je een gevoel in woorden uit? Het eerste wat nu in me opkomt is frustratie, haha. Tiny kan soms ongelooflijk koppig zijn. Maar ze leert mij ook om over de dood te praten, want die staat toch om de hoek, en om ín het moment te zijn. Tiny staat letterlijk bij elke bloem, hond of zwaan even stil, hoe mooi is dat?”

‘Ze leert mij om ín het moment te zijn’

Als familie

Een band met zijn eigen opa’s en oma’s heeft Davy nooit gehad. “Tiny is mijn eerste ‘oma-ervaring’. En al delen we niet dezelfde familiegeschiedenis, ze is een prachtige link naar het verleden. Hoe beleefde ze de oorlog? Hoe was het om daarna weer naar school te gaan? Ik vind dat interessant om te weten. Al zijn onze gesprekken niet allemaal zo zwaar hoor. We lachen vooral veel met én om elkaar.”

Ambassadeur

Davy is inmiddels ook ambassadeur van het Buddy Netwerk. Davy: “Het verschil dat je met een paar uur per week maakt, is enorm en daarbij is het goed om af en toe je eigen belang opzij te zetten. Vandaar dat ik ook ambassadeur ben geworden, want ze kunnen nieuwe Buddy’s gebruiken. Mooie bijkomstigheid is dat Tiny daarmee af en toe ook in de spotlights komt te staan, zodat ze zich en ik citeer: ‘even een ster voelt’.”

Ook Buddy worden? Meld u aan via buddynetwerk.nl of bel naar 070-3649500.

Tekst: Marie van der Heijden

Dit en meer leest u in MAX Magazine 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren