Abonnementen service: 035 - 2019505

Huishoudtips: water besparen en sneller drogen

Emile Bode deelt iedere week handige huishoudelijke tips in MAX Magazine. Met dit keer tips over water besparen, water verwarmen, sneller drogen met drogerballen en verwarmen op de WTW-kast.

Niet zelden gaan tips die ik binnenkrijg over zuiniger met water omspringen. Zo heeft Maria Kalis een derde regenton in haar tuin geplaatst. Er staat een ouderwetse emmer onder de kraan van de regentonnen om het toilet mee door te spoelen. Dat scheelt zo’n 30 liter water per dag. Overigens kost een nieuwe houten regenton met een inhoud van 250 liter minstens € 130 en een aftapkraan circa € 25.

Water opvangen en verwarmen

J. van den Berg ergert zich aan het feit dat het even duurt voordat het water warm is als hij doucht. Voordat het water op temperatuur is, vangt hij het water in een grote emmer op. Dit gebruikt hij als spoelwater voor een handwasje en soms voor het toilet. Een andere lezer vult ’s ochtends een stuk of vijf zwarte bidons met water. Die zet hij buiten in een windlicht van glas dat afgesloten wordt met een bord. Op een goede, zonnige dag kan het water wel 30 tot 50 graden warm worden. Het wordt gebruikt om de aardappels aan de kook te brengen en voor de afwas.

Ballen in de droger

Leny Schram doet bij haar droger standaard een droge handdoek en zogeheten droogballetjes of drogerballen. De ballen rollen tussen de kledingstukken, waardoor de warme lucht beter circuleert en dan gaat het drogen sneller. Het zijn meestal kleine rubberen- of kunststofballen, maar wollen ballen schijnen nog beter te zijn. Zij zouden meer water opnemen. Mijn vrouw stopt wel drie tennisballen in de droger bij een dekbed. Dat zorgt ervoor dat de veren zich beter verspreiden. Op internet wordt er soms lovend over gedaan, maar anderen beweren dat het geen bal helpt.

Verwarmen op de WTW-kast

Nu we het toch over drogen hebben. De ‘Gouden Vrekkentip’ gaat naar Karel den Haan uit Rotterdam. Hij heeft minstens vijftien wasknijpers op de WTW-kast van zijn verwarming geplaatst. Deze kast zorgt voor de afvoer van warme lucht. Hierdoor zijn z’n natte dweilen en andere voorwerpen sneller droog.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren