Abonnementen service: 035 - 2019505

Dokter Ted van Essen: Najaarsprik tegen corona heeft nog zin!

Dokter Ted reageert in MAX Magazine op medische vragen van lezers. Met dit keer: ‘Mijn man en ik zijn allebei gevorderde tachtigers, maar nog volledig zelfstandig. Onlangs kregen we echter na een dagje uit allebei corona. Gelukkig zijn we volledig hersteld. Onze vraag is nu: heeft het voor ons, na onze besmetting, zin om aan een nieuwe vaccinatieronde mee te doen?’

Foto: ANP

Voor u beiden heeft het, gezien uw leeftijd, zéker zin ook dit seizoen een coronavaccinatie te halen, ook al heeft u onlangs covid gehad. En, zo lees ik in uw e-mail, kwam één van u zelfs enige dagen in het ziekenhuis terecht. Het is geweldig nieuws dat dat goed is afgelopen.

Afname natuurlijke bescherming

Ik adviseer u zo laat mogelijk tegen 6 december deze inenting te halen. Dat is namelijk de laatste dag van deze vaccinatieronde en tegen die tijd is het ook zo’n drie maanden geleden dat u allebei besmet raakte. Na zo’n 12 tot 14 weken is die natuurlijke bescherming van het virus verminderd. En stel dat u hierna weer een corona-infectie zou oplopen, dan bestaat de kans dat u er minder goed doorheen rolt.

Effectiviteit onderzocht

De meeste Nederlanders zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie ingeënt tegen het SARS-CoV-2-virus. Senioren en mensen met een extra ziekterisico soms al vijf keer. Iedere 60-plusser heeft inmiddels een uitnodiging voor een herhaalvaccinatie ontvangen. Ook ik maak daar zeker gebruik van. Het virus verandert telkens een beetje en begint zich steeds meer te gedragen als een verkoudheidsvirus. Is dan die herhaalprik voor covid nog wel nodig nu het een soort verkoudheid lijkt te zijn? Een terechte vraag. Vorig jaar is dat goed uitgezocht. Er komen niet meer zo veel patiënten met covid in het ziekenhuis terecht, maar het blijkt dat mensen die in 2023 de herhaalprik hadden genomen veel minder vaak moesten worden opgenomen. Vooral mensen uit de risicogroepen belandden in het ziekenhuis.

Minder sterfte

De vrij hoge vaccinatiegraad voor corona heeft veel sterfte voorkomen. Dat meldt het Nivel, dat daar in 2021-2022 gedegen onderzoek naar deed. Onder mensen die zich preventief tegen een covid-19-besmetting hadden laten inenten, waren er minder sterfgevallen dan verwacht. Ook bij kwetsbaren (senioren en mensen met COPD, diabetes of hart- en vaatziekten) tekende zich een verschil af: de ‘oversterfte’ was hoger onder kwetsbare ongevaccineerden dan onder kwetsbare gevaccineerden. Compliment voor het vaccin! Reden voor een afspraak.

Afspraak maken

Mensen jonger dan 60, die van de huisarts een uitnodiging voor de griepprik krijgen, kunnen zelf een afspraak maken voor de coronaprik op planjeprik.nl.

Redactie: René Steenhorst

Dit en meer leest u in MAX Magazine 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren