Abonnementen service: 035 - 2019505

We zijn er Bijna!: ‘Die pure echtheid is de kracht van het programma’

‘We zijn er Bijna!’ beleeft haar dertiende seizoen. Dit jaar zijn Spanje en Portugal het decor. Zelfs na dertien jaar behoort dit MAX-programma, met presentatrice Martine van Os, tot de best bekeken series op televisie, met iedere week minstens anderhalf miljoen kijkers. Maar waar komt dit enorme succes vandaan? We spraken met oud reizigers, twee oud-begeleiders en eindredacteur Claudine die er vanaf de eerste serie bij is geweest.

Dikky en Arie de Graaf

Corsica & Sardinië 2011, Andalusië & Spanje 2012

Dikky: “De zorgzaamheid die je in zo’n groep hebt, vond ik zo indrukwekkend. Je staat altijd klaar voor elkaar. En dat er een tv-ploeg mee is, merk je haast niet. Mijn zoon zat tijdens onze reis in Andalusië vlak in de buurt. En toen hebben ze een hele leuke reportage over mijn kleinkinderen gemaakt. Het was in de uitzending slechts een heel klein stukje, maar ik vond het prachtig.” Arie: “En heerlijk jeu-de-boulen of met de bus op stap; dat je een keertje niet zelf hoeft te rijden is super-de-luxe. We hebben ook een keer mijn verjaardag gevierd. Toen heb ik als oud-groenteboer zestien koude schotels gemaakt en iedereen kon daarvan eten. Ze noemden mij naderhand de buffettenkoning.” Dikky: “Na 56 jaar samen mag jij die naam hebben hoor.” Arie: “Als je maar weet dat jij mijn prinses bent.” Dikky: “Mag ik nog iets over Martine zeggen? Martine is zó integer, niet nieuwsgierig, maar echt geïnteresseerd, je vertrouwt haar. Ze staat heel dicht bij de mens.”

Wim en Emmy van Ardenne

Sicilië 2014, technisch begeleiders

Emmy: “Wij hebben in totaal 51 van dit soort reizen gemaakt als technisch begeleiders. Als begeleiders zorgen wij ervoor dat als de reizigers arriveren, de boel ter plekke goed loopt en klopt. De plekken van de campers moeten kloppen, er moet stroom zijn, de toiletten moet schoon en ga zo maar door.” Wim: “Ik heb altijd bij de Wegenwacht gewerkt, dus als er iets met een auto is, sta ik vooraan. Je krijgt ook te maken met mensen die ziek worden en dan kun je ‘s nachts uit je bed gebeld worden met de mededeling: ‘Mijn man moet naar de dokter’, en dan moet je aan de bak.” Emmy: “Je krijgt door dit werk ontzettend veel mensenkennis en je wordt ook een beetje psycholoog. En er zit van alles tussen. Van mensen die hard hebben moeten sparen tot een directeur van een groot concern. Het is mooi om te zien hoe tussen al die verschillen door, toch de klik ontstaat. Voor ons is dit vrijwilligerswerk. Ondanks dat je 24 uur per dag ‘aanstaat’ voelt het niet als werk.” Wim: “Wij hebben inmiddels goed kunnen zien hoeveel tijd en energie het kost om één minuut tv te maken. Maar ik kan je verzekeren: alles wat je ziet is echt, niets is in elkaar geknutseld.” Emmy: “De kracht van het programma is het gewone, het relaxte.”

Claudine Everaert

Al dertien jaar de eindredacteur

Claudine: “Tja… wat is het succes van ons programma? Wij maken het met een héél klein team: twee cameramannen: Gertjan Zwanikken en Wouter Crusio. Dan ben ik er nog als eindredacteur en natuurlijk presentator Martine. Een groepje van vier dus. Dat maakt dat het voor de mensen die wij op de reis volgen, niet voelt als een enorme televisieploeg. Wij horen gewoon bij de groep en zo stellen wij ons ook op. Wij gedragen ons ook als gasten en toevallig filmen we het een en ander. Iedereen kan daardoor zichzelf zijn. Voor de reis begint, stel ik mij aan de mensen voor en benadruk ik dat wij hun gast zijn. Een gouden regel is: als jullie iets niet willen, dan gebeurt het ook niet. Zo bouw je vertrouwen op. Ik denk dat de mensen voelen dat wij dat ook echt menen en dat het geen trucje of kunstje is. Ik wil dat als ze het eindresultaat zien, ze daar blij mee zijn. Het programma beschouwen we als ons kindje. Ik doe dit nu dertien jaar, daar ga je zuinig mee om, dat koesteren we. In die zes weken dat je met zo’n groep optrekt, word je ook een beetje familie van elkaar. Ik maak het ook omdat het positieve feelgood-tv is. Daar hou ik van. Ik vind dat iedereen een verhaal heeft dat de moeite waard is om te vertellen. Die twee dingen samen: mooie verhalen in een vrolijke ontspannen positieve setting, daar hou ik van en daar doe ik het voor.”

Lees meer verhalen over We zijn er Bijna! in MAX Magazine editie 35. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren