Abonnementen service: 035 - 2019505

Indexatie dwarsboomt pensioenafkoop

Soms is een pensioen zo laag dat het in één keer mag worden afgekocht. In plaats van een paar euro tot enkele tientjes per maand de rest van je leven, krijg je dan een eenmalig bedrag. Die afkoopsom kan al snel duizenden euro’s bedragen.

Mevrouw Muller heeft ook zo’n afkoopbaar pensioen. Vanaf haar 19de had ze een paar jaar in het ziekenhuis gewerkt, totdat ze in 1979 haar eerste kind kreeg. Pensioen bouwde ze op bij ABP. Afgelopen mei werd mevrouw Muller AOW-gerechtigd. Acht maanden daarvoor meldde ABP zich al. Het pensioen van mevrouw Muller bedroeg € 585 per jaar. Nét onder de wettelijke bovengrens voor afkoop: die was vorig jaar € 594,89. Pensioenfonds ABP gaf mevrouw Muller de keuze: óf de rest van haar leven een pensioen ontvangen van drie tientjes per maand óf een eenmalig afkoopbedrag van ruim € 8.400 netto.

Afkoop niet meer mogelijk

Mevrouw Muller was er snel uit. Ze zou minstens 90 jaar moeten worden, wilden die drie tientjes per maand meer opleveren dan het afkoopbedrag. Maar belangrijker: ze had nog niet eerder in haar leven zo’n groot bedrag ontvangen. Ze kon het geld heel goed gebruiken om de keuken op te knappen. Mevrouw Muller meldde ABP dat ze koos voor afkoop. Het bedrag zou in mei op haar rekening worden gestort. Op 22 mei kreeg ze weer bericht van ABP. Op 24 mei zou ze haar eerste pensioen ontvangen was de mededeling: iets meer dan € 30. Mevrouw Muller schrok: waar was dat grote bedrag gebleven? Ze belde met ABP en kreeg te horen dat afkoop niet meer mogelijk was. ABP had de pensioenen per 2024 namelijk geïndexeerd met 3 procent. Daardoor bedroeg haar pensioen nu € 602 per jaar. Geen € 8.400 dus, maar de rest van haar leven drie tientjes per maand.

Pensioen net te hoog

Mevrouw Muller zag haar opgeknapte keuken in rook opgaan; de keukenboer zou natuurlijk geen genoegen nemen met een aanbetaling van € 30 de komende 25 jaar. Maar vooral voelde ze zich belazerd; pas twee dagen van tevoren te horen krijgen dat het aangekondigde feest toch niet doorgaat. Ze belde met ons spreekuur. Deze kink in de kabel had ze niet kunnen zien aankomen. ABP was bovendien wel erg laat met het informeren hierover. En wat wrang: indexeert ABP eindelijk weer, krijg je dit. Aan de andere kant: ABP doet wat het wettelijk moet doen. Het pensioen is echt nét te hoog om het te kunnen afkopen. Lastig dus. 

Toch uitgekeerd!

Hoe dan ook is het verstandig om haar ongenoegen over de gang van zaken bij ABP aan te kaarten. En te vragen om het pensioen alsnog af te kopen. Dat doet ze. Een maand later ziet mevrouw Muller ineens ruim € 8.600 op haar rekening staan. De uitleg volgt de week erna. ABP vindt ook dat ze mevrouw Muller niet goed hebben geïnformeerd. En heeft daarom alsnog afgekocht en zelfs de wettelijke rente uitgekeerd. ABP laat zich alsnog van zijn beste kant zien en mevrouw Mullers rechtvaardigheidsgevoel is opgeknapt. Net als haar keuken straks.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren