Abonnementen service: 035 - 2019505

Janny van der Heijden speurt naar online fraudeurs: ‘Oplichters gebruikten mijn identiteit’

Het altijd vrolijke Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden is boos. Boos omdat haar identiteit is ‘gestolen’ voor online advertenties waarin zij afslankpillen aanprijst. In de podcast ‘Gestolen Gezicht’ gaat ze met hulp van cybersecurity-experts, hackers, advocaten en slachtoffers op zoek naar de criminelen achter deze nepadvertenties. Hoe kan het dat deze vorm van oplichting nog steeds zo lucratief is? En waarom lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen?

Janny: “Mijn gezicht is gestolen en dat is vervelend, maar de echte slachtoffers zijn natuurlijk de mensen die via mijn gezicht zijn opgelicht, misleid of een gezondheidsrisico hebben gelopen. In de advertentietekst zeg ik zogenaamd dat je negentien kilo kunt afvallen in drie maanden, soms zelfs twintig kilo in enkele weken. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Ook in dit geval. We hebben die pillen laten onderzoeken. Wat denk je dat erin zit? Niet meer dan wat kruiden: je koopt een illusie. Toen ik geconfronteerd werd met de advertentie voelde ik mij aangetast in mijn eer. Maar dat niet alleen: mensen die die pillen bestelden, hadden soms vragen en die werden dan door de oplichters uit mijn naam beantwoord. Ik was verbijsterd. De oplichters misbruikten mijn betrouwbare uitstraling en ik heb daarom bij de politie aangifte gedaan en ben bij het Bureau voor Identiteitsfraude geweest, maar niemand wist goed wat ze ermee aan moesten. Ik heb ook bij de politiek aangeklopt, zelfs op Europees niveau.”

Waar moet je heen?

“Natuurlijk is het heel vervelend wat ik meemaakte, maar het allerbelangrijkste vind ik dat mensen worden gewaarschuwd voor deze praktijken. Maar ja, hoe doe je dat als er niet één duidelijk loket is waar je terecht kunt? En toen zei één van mijn collega’s: laten we er een podcast van maken. We zijn gaan researchen en stuitten op een bijna ondoordringbaar web van list en bedrog dat reikt tot in Zuid-Amerika. We kwamen wel steeds een stapje verder. We hebben ook met advocaat Royce de Vries gesproken die Miljuschka Witzenhausen heeft bijgestaan in een soortgelijke kwestie.”

Regels zijn noodzakelijk

“Ik vind het echt noodzakelijk dat de overheid dit soort criminaliteit aanpakt. Ik hoop dat het nieuwe kabinet serieus gaat nadenken over regels en zonodig straffen. Het vervelende is dat hier een wereld van oplichting en groot geld achter schuilgaat waar geen bescherming tegen is. Ik hoop dat onze podcast een steentje kan bijdragen aan het voorkomen van deze vorm van identiteitsfraude en nepadvertenties. Deze podcast is voor mij meer dan een persoonlijke zoektocht. Door de proef op de som te nemen, hebben we een goed beeld kunnen krijgen over hoe online fraude veelal in z’n werk gaat. Ik hoop op meer bewustwording en het begin van een oplossing.”

De vijfdelige podcast­serie ‘Gestolen Gezicht’ van Omroep MAX is te beluisteren op NPO Luister en de populaire podcastplatforms.

Tekst: Eric van Onna

Dit en meer leest u in MAX Magazine 29. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren