Abonnementen service: 035 - 2019505

Bridgen is niet moeilijk, maar hartstikke leuk: expert geeft tips

De Nederlandse Bridgebond (NBB) heeft het zwaar. In topjaar 2017 was de NBB met ruim 100.000 leden één van de grotere sportbonden. Maar nu verliest de bond elk jaar duizenden leden. De vergrijzing speelt deze sport parten: jongeren kiezen andere hobby’s en zijn druk, druk, druk. Jammer, want het is een leuk, uitdagend sociaal spel en… makkelijker om te leren dan u denkt!

Rob Stravers (78) is een zelfverklaard belangenbehartiger in de Nederlandse bridgewereld. Hij trekt aan de bel. Om twee redenen: bridgend Nederland heeft behoefte aan meer bridgebloed én nog-niet-bridgers kunnen hun leven (veel) leuker maken met dit spel. “Nog-niet-bridgers denken dat bridge een ingewikkeld spel is en moeilijk te leren. Daar is de bridgewereld zelf ook schuldig aan door beginners te veel tegelijk te willen leren. In werkelijkheid zijn de spelregels eenvoudiger dan van klaverjassen. Met een nieuwe cursusformule speel je na vijf stappen bridge. Daarna is het aan jouw aanleg om te bepalen op welk niveau je het meeste plezier beleeft aan het spel.”

Niet alle kaarten onthouden

Het is ook een fabeltje dat je alle kaarten tijdens het spelen moet onthouden. Rob: “Dat kan bijna niemand. De meeste bridgers spelen met hun vaste bridgepartner op de club. Een bridge-drive duurt circa drie uur, waarbij je elk halfuur andere tegenstanders ontmoet. En er mag best worden gepraat en gelachen. Een wijntje drinken of iets anders hoort er ook bij. Ook regelmatig thuis spelen tegen familie of vrienden is populair.”

Gratis bridgen leren

Rob is initiatiefnemer van de website bridgeservice.nl en mobiliseerde ruim tweehonderd coaches die klaarstaan om belangstellenden via e-mail geheel gratis bridgen te leren. Dat kan in ieders eigen tijd en tempo. U kunt op de website ook kiezen voor een coach die naast de e-mailbegeleiding, fysieke bijeenkomsten organiseert. De naam van de cursus spreekt voor zich: ‘Leuk, Leuker, Bridge!’. Bridge gaat ook met zijn tijd mee: sinds corona is spelen via internet populair geworden. U kunt makkelijk aanschuiven, met uw eigen partner of een partner zoeken. Kijk daarvoor op stepbridge.nl en bicbridge.nl.

Wapen tegen eenzaamheid

Volgens Rob houdt het spel de hersenen in conditie en is het een wapen tegen eenzaamheid, omdat je veel mensen ontmoet én omdat je bridge altijd met z’n vieren speelt. Hij vertelt graag het verhaal van een jonge deelneemster aan een beginnerscursus. “Zelf had ze een hekel aan kaartspelen. Ze had zich stiekem ingeschreven om haar bridgende vriend opeens van repliek te kunnen dienen als ze weer één van zijn onbegrijpelijke verhalen moest aanhoren. Maar na twee lessen was ze verkocht en nu gaat ze met hem mee!”

Tekst: Emilde Bode

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 28. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren