Abonnementen service: 035 - 2019505

Zó komt u van uw slakken af!

Veel mensen ervaren overlast van slakken. Hoe kom je – op een diervriendelijke manier – van ze af? Kweker en hovenier Krijn Spaan helpt je op weg.

Naar het bos of eierschalen

Slakken zijn gek op hosta’s, riddersporen, lobelia’s, lupine, slaplantjes, afrikaantjes en nog veel meer, als het blad maar mals is. De beste manier om van ze af te komen, is ze regelmatig te zoeken en bijvoorbeeld naar het bos te brengen. Doe dit dan ‘s avonds, vooral na een regenbui. Slakken hebben er een hekel aan om over scherpe voorwerpen te kruipen, zoals scherp zand en fijngemaakte eierdoppen, dit kan u dus om de planten heen aanbrengen.

Bier = niet diervriendelijk

Slakken zijn gek op bier. Er zijn mensen die een schaaltje met dit vocht in de grond graven, waarin ze de slakken verdrinken, maar dit is een dieronvriendelijke methode die dierenliefhebbers een doorn in het oog is. Er zijn natuurlijke slakkenkorrels te koop, het middel heet Escar-Go. Gebruik nooit chemische slakkenkorrels; slakken gaan hieraan dood, maar ook de vogels die ze vervolgens opeten.

Slakken voorkomen

Slakken zitten graag tussen plantenresten, zorg daarom voor een opgeruimde tuin. Snoei takken van struiken die de grond raken, zodat er lucht onder de planten kan komen. Bij een droge periode hebben we minder last van slakken, dus het helpt als het minder vochtig wordt.

Tekst: Onno Lakemans & El Martens

Deze tekst staat in MAX Magazine nummer 24-25. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren