Abonnementen service: 035 - 2019505

Hans Schiffers: ‘Arbeidsvitaminen is écht de muziek van de luisteraar’

In 2021 werd de 75ste verjaardag van het radioprogramma ‘Arbeidsvitaminen’ groots gevierd met onder meer ‘De Week van de Arbeidsvitaminen’. Dat was zo succesvol dat deze radioweek sindsdien jaarlijks terugkeert op NPO Radio 5. Daarom vroegen we ‘Arbeidsvitaminen’-presentator Hans Schiffers naar zijn muziekvitaminen.

Foto: Ruud Baan.

Wat zijn jouw vijf favoriete nummers uit de ‘Arbeidsvitaminen’?

“Ik zou niet kunnen kiezen, ik ben een echte allesvreter! Laat ik er vijf uitkiezen zoals we de ‘Arbeidsvitaminen’ samenstellen. Dan begin ik met ABBA op 1 met ‘Dancing Queen’, dat is een lekkere starter. Dan door met op 2 een rockplaat, Easybeats met ‘Friday On My Mind’. Op 3… even denken, Starbuck met ‘Moonlight Feels Right’ en dan op 4 Ruth Jacott met ‘Vrede’, ook wel een mooi toepasselijk nummer. En we eindigen op 5 met The Cats, ‘One Way Wind’. Bij ‘Arbeidsvitaminen’ proberen we het héle publiek bij de lurven te pakken. Die diversiteit is echt de kracht van het programma!”

Wat is het verschil tussen toen je het presenteerde in de jaren 90 en nu?

“Ik was natuurlijk een stuk jonger en we draaiden bijvoorbeeld stevige gitaarmuziek zoals Guns n’ Roses. Het publiek van toen is meegegroeid, nu is het allemaal wat melodieuzer geworden. ‘Arbeidsvitaminen’ heeft echt een eigen gezicht, een grote bekendheid en een onverwoestbare klank. Én een grote sympathie! Juist die variatie aan muziek maakt ook dat ik het altijd nog ontzettend leuk vind om te doen! Ik sta ook echt in dienst van de muziek. Wat ik het leuke vind aan deze week; alle andere radio-dj’s, van Erik de Zwart tot Daniel Dekker, maken met hun programma plaats voor ons!”

Welke nummers worden het meeste aangevraagd?

“Ik denk dan aan ‘Bridge Over Troubled Water’ van Simon & Garfunkel, ‘Massachusetts’ van Bee Gees en ‘Guilty’ van Barbra Streisand. De lijst wordt letterlijk met de hand samengesteld. ‘Arbeidsvitaminen’ is écht de muziek van de luisteraar. We noemen het ook wel “De Moeder Aller Verzoekplatenprogramma’s” en het leuke is, dit jaar doet voor het eerst de avond ook mee! Mensen kunnen nu een hele dag genieten van ‘Arbeidsvitaminen’!”

Wat is het leukste aan deze week?

“Het is uniek dat we met ons programma een week lang de radio kapen. Ook hebben we een leuk spel: ‘Aan De Lopende Band’, waarbij we drie liedjes laten horen die de luisteraar moet raden. Het wordt ingeleid door Mies Bouwman die zegt: “Is de klok klaar, is de band klaar en de muziek? Dan gaan wij starten!” Dat stukje uit het tv-programma ‘Eén Van De Acht’ komt uit het historisch archief. Bijzonder om zo haar stem weer te horen. En we zijn gewoon erg trots op het programma. De honderd jaar gaan we zeker halen, waarom niet?!”

De Week van de Arbeidsvitaminen: van maandag 27 t/m vrijdag 31 mei vanaf 6.00 uur op NPO Radio 5.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Tekst: Esther Schulting

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren