Abonnementen service: 035 - 2019505

12 tips voor de voorjaarsschoonmaak

In het voorjaar houden velen een zogenaamde voorjaarsschoonmaak. Maar er is zó veel te doen, dat je soms het overzicht kwijtraakt… Wij helpen u op weg met 12 dingen die u kunt meenemen met de grote schoonmaak.

Ter voorbereiding

Tip 1: Maak de bezem schoon

Het is lekker om de schoonmaak fris te beginnen, toch? Een vieze bezem is minder effectief dan een schone, dus maak deze van tevoren lekker schoon.  Dit doet u door handmatig de stofresten eruit te plukken, en daarna de bezem in een heet sopje te laten weken.

Tip 2: Een stofloze stofzuiger

Vervang de stofzuigerzak of maak de opvangbak van de snoerloze stofzuiger schoon, haal het stof uit het filter en knip (waar nodig) de lange vastzittende stofdraden eruit.

Lees ook:
Wat doet u tegen onaangename luchtjes uit de stofzuiger?

Schoonmaken

Tip 3: Reinig de wasmachine

Het is wel zo handig om aan het begin van de grote schoonmaak alvast een wasje te draaien. Kunt u die aan het einde meteen ophangen of in de droger stoppen. Een tips is om eerst de wasmachine zelf grondig schoon te maken. Dat vergroot de levensduur van de wasmachine, voorkomt technische problemen én houdt de was schoon. In dit artikel leest u hoe dat moet.

In de keuken

Tip 4: Stoom de magnetron schoon

Zit de magnetron vol hardnekkige etensresten? Pak dan een kommetje water en doe er een paar dunne plakjes sinaasappel, citroen of limoen in. Zet de magnetron op een hoge stand totdat het water begint te borrelen en het gaat stomen tegen de ruit. Laat het vijf minuten afkoelen voordat u de deur opent, en de hardnekkige resten kunnen nu eenvoudig met een nat doekje verwijderd worden.

Tip 5: Pak de koelkast aan

Hoe lekker is het om naast vlot de binnen- en de buitenkant ook alle legplankjes en bakjes van de koelkast schoon te maken? Dat kan heel simpel met een beetje allesreiniger en water. Om schimmel te voorkomen is het wel belangrijk om de bakken en legplanken weer droog terug te zetten.

Tip 6: Maak de oven schoon

Als u met regelmaat eten in de oven doet, is het wel zo prettig als die fris is. Verwijder hardnekkig vuil door er een hete, natte doek op te leggen, en spuit deze met ovenreiniger in. Laat dit inwerken zo lang als op de verpakking wordt aanbevolen en ga daarna nog met een doek door de oven heen om het laatste vuil weg te halen.

Lees ook:
Onderzoek naar schoonmaken: 50-plussers gaan milieubewust te werk

De badkamer

Tip 7: Kalk op de douchekop verwijderen

Kalkaanslag op de douchekop ziet er ten eerste niet fris uit, maar kan ten tweede ook de douchestralen verslappen.  Wanneer u een douchekop heeft met rubberen puntjes, helpt het om na het douchen met de hand de kalk daaraf te poetsen, maar in de loop van de tijd kan het toch vast gaan zitten. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen. U kunt een boterhamzakje voor de helft met azijn, en voor de andere helft met water vullen. Bind het zakje met een elastiek of touwtje vast aan de douchekop en laat dit een uurtje zitten zodat de douchekop mooi in de substantie kan weken. Laat de kop hierna doorspoelen met koud water en veeg de laatste resten weg.

Tip 8: Filters van het afzuigsysteem reinigen

Het afzuigsysteem in de badkamer of wc zuigt vervelende luchten weg, en zorgt ervoor dat het niet te benauwd wordt. Na een tijdje kan deze onder het stof gaan zitten waardoor het afzuigeffect aanzienlijk minder wordt. Verwijder daarom het rooster en pluk het stof eruit. Haal daarna het stof uit het filter, en het systeem zal aanzienlijk beter werken.

Tip 9: Gooi het douchegordijn in de wasmachine

Heerlijk als de douche een schone omgeving is, u wilt er immers frisser uitkomen dan wanneer u er in stapt. Het douchegordijn kunt u prima in de wasmachine stoppen. De geur wordt ook direct aangenamer, ideaal!

De woonkamer

Tip 10: Fris de deurmat op

De deurmat is het visitekaartje van uw huis; het is een van de eerste dingen die men ziet bij binnenkomst. Fris de deurmat op door hem buiten uit te kloppen. Ga er vervolgens met de stofzuiger overheen en hij is een stuk frisser!

Tip 11: Stofzuig de banken en stoelen

De stofzuiger kan effectief zijn om stof en resten uit stoffen kussens, banken en stoelen te krijgen. Bij de meeste stofzuigers zit een speciale kop voor stoffen.

Tip 12: Lap de ramen

Gelapte ramen zijn de kers op de taart. Dit kunt u doen met glasreiniger en een microvezeldoek of met een sopje van heet water en een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Neem daarna nog even de kozijnen mee, en het buitenleven lacht u weer tegemoet.

Bron: PlusOnline
Auteur: Bram Hiemstra

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren