Abonnementen service: 035 - 2019505

Paspoort wel of niet afgeven op vakantie?

Als u op vakantie bent wordt u nog weleens gevraagd om uw paspoort af te geven, bijvoorbeeld in een hotel of bij een cruise. Is dit verstandig en wat zijn de alternatieven?

Wat zegt de wet?

In Nederland is uw identiteitsbewijs eigendom van de staat. Er mag alleen om gevraagd worden in het geval van een wettelijke verplichting. Denk aan een controle van de politie of een verzoek van uw (nieuwe) werkgever. Volgens de ANWB geldt deze regelgeving ook in de volgende landen: Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. Volgens de wet hoeft u daar dus nergens uw paspoort af te geven.

In de praktijk anders

Toch verschilt het per vakantiebestemming of u het paspoort moet afgeven, ook binnen deze landen. In een hotel, vakantiehuis of op een camping moet worden bijgehouden welke gasten er verblijven. Dat is verplicht. De informatie geeft het personeel vervolgens door aan de plaatselijke autoriteiten, in verband met toeristenbelasting en veiligheid.

Op de ene bestemming volstaat een borgsom en een lijst met de namen van het reisgezelschap, op de andere wordt het paspoort juist als borg gebruikt. Of het personeel vraagt om uw paspoort om een kopie te maken, zodat ze op een later moment rustig alle gegevens kunnen noteren in de computer.

Wat is wijsheid?

De ANWB is in ieder geval duidelijk: geef uw paspoort nooit af. Dat zou de kans op identiteitsfraude vergroten. En het is natuurlijk onhandig, want tijdens uw vakantie moet u zich ergens anders misschien ook weer identificeren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat nou als u geweigerd wordt op een camping, in een hotel of bij een cruise als u geen identiteitsbewijs wil afgeven? Wat doet u dan?

Mocht iemand op de vakantiebestemming toch het paspoort eisen, geef dan een kopie af waarop het burgerservicenummer (BSN) is doorgestreept. Naam en paspoortnummer moeten wel zichtbaar zijn. Als u op een camping verblijft, kunt u ook een speciale identiteitskaart aanvragen. Het is sowieso verstandig om bij het boeken al navraag te doen over eventuele afgifte van uw paspoort. Wellicht gaat de eigenaar ook akkoord met bijvoorbeeld een borgsom.

Bron: PlusOnline / ANWB
Auteur: Yannick La Gordt Dillié

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren