Abonnementen service: 035 - 2019505

Tips voor sparen en financieel inzicht

tips geld sparen

Als u al die overvolle winkelwagentjes ziet of de reserveringsschema’s in de restaurants bekijkt, lijkt Nederland het rijkste land van de wereld. Maar schijn bedriegt. Meer mensen dan u denkt moeten dit jaar weer op de kleintjes letten. MAX Magazine geeft enkele bespaartips.

Foto: Getty Images.

Gemiddelde uitgaven

Dit geeft een tweepersoonshuishouden met een inkomen van € 2.800 netto gemiddeld per maand uit. Het is dus moeilijk om maandelijks iets opzij te zetten:

 • Huishouden: € 674
 • Energie: € 350
 • Verzekeringen: € 449 (inclusief zorgverzekering)
 • Vrijetijd/vakantie: € 325
 • Huur/hypotheek: € 500
 • Tv/internet/telefoon: € 100
 • Vervoer: € 367

Bufferberekenaar van het Nibud

Een financiële buffer geeft mensen een prettig en veilig gevoel. Dat is een geldbedrag dat u altijd ter beschikking heeft voor een tegenvaller. De auto moet naar de garage, de cv-ketel vertoont kuren, de wasmachine loopt op z’n laatste benen… Maar hoeveel heeft u nodig om tegenvallers te kunnen opvangen? Het budgetinstituut Nibud heeft een bufferberekenaar op zijn website staan. Daarop kunt u aangeven hoe u leeft en woont. Uiteindelijk komt er een bufferbedrag uit voor inboedel, tuin, woning, auto, afhankelijk van wat u invult. In een gemiddelde situatie zal er een buffer rond € 15.000 uitkomen. Dat bedrag is veel hoger dan de ING onlangs becijferde. 

Geen buffer

Na onderzoek blijkt dat een kwart van de gezinnen eigenlijk helemaal geen buffer heeft. Uitkomen met het maandinkomen is al een uitdaging op zich. Nog eens 20 procent komt tot een buffer van € 1.000. Voor het overgrote deel van de gezinnen is dat een hele normale reserve. Uiteindelijk heeft slechts een kwart van de huis­houdens een buffer van € 10.000 of veel meer, blijkt uit het onderzoek. De overwaarde van een koophuis, die ook een veilig gevoel geeft, zit daar niet in. Karin Radstaak van het Nibud beseft dat ook. “Voor veel mensen is het moeilijk maandelijks een bedrag opzij te leggen. Maar de mensen zijn er wel mee bezig. Vorig jaar is onze bufferberekenaar 361.500 keer ingevuld.”   

Tips om meer geld over te houden

 • Kijk de verzekeringen na. Zijn ze allemaal nog up-to-date? Is de inboedelverzekering niet te hoog. Is de doorlopende reisverzekering echt nodig? Bent u dubbel verzekerd voor pechhulp?
 • Begin met een huishoudboekje; digitaal of gewoon op papier. U ziet dan waar uw geld blijft.
 • Op de onderste schappen van de supermarkten zijn de producten goedkoper.
 • Ook banken proberen mensen te helpen hun geld onder controle te houden. Onderaan de app van de Rabobank zit een knop ‘Inzicht’, om in één oogopslag te zien wat er maandelijks inkomt en uitgaat. U ziet uw spaarsaldo en wat u per categorie uitgeeft.

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan in MAX Magazine editie 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren