Abonnementen service: 035 - 2019505

Ventilatie houdt u gezond: open ramen en roosters tegen griep

Als de wind om het huis loeit en de regen tegen de ruiten slaat, is het verleidelijk om deuren en ramen potdicht te doen. Slecht idee! Schimmels en huismijt kunnen dan namelijk allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.

In woningen die onvoldoende geventileerd worden – en dat zijn er miljoenen in Nederland – gedijen schimmels en huismijt, onder andere door de tien (!) liter vocht die bewoners, huisdieren en planten gezamenlijk gemiddeld per dag produceren. Schimmels en huismijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals benauwdheid, hoofdpijn of chronische neusverkoudheid.

Laat daarom dag en nacht minstens twee ramen op een kier staan (of zet de ventilatieroosters open), zodat de lucht goed kan circuleren; de lucht in de woning is dan minder vochtig. Alleen een uurtje per dag luchten is níet genoeg.

Verkoudheid en griep

“Van in de regen lopen word je verkouden”, hoort u vaak. Maar daar is niets van waar.  Ziekmakende bacteriën en virussen verspreiden zich namelijk door de lucht (praten, niezen, hoesten) of via handen of voorwerpen, zoals een deurknop. Besmetting vindt vooral plaats in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd.

Ook om een griep te voorkomen is goede ventilatie belangrijk. Overigens is het wél waar dat het griepvirus beter gedijt bij lagere temperaturen, waardoor het in de herfst en winter langer actief blijft.

Hoeveel vocht produceert dat in huis?

  • Koken per keer: 2 liter
  • Afwassen per keer: ½ liter
  • Vloer dweilen per keer: 1½ liter
  • Ademen, transpireren per gezin per dag: 2 tot 5 liter
  • Uitstoot van planten per dag: ½ tot 2 liter
  • Douchen per keer: 0,2 tot 2 liter

Auteur: Marte van Santen
Bron: Plus Magazine

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren