Abonnementen service: 035 - 2019505

Dansen van Kerst naar oudjaar: de TOP 2000

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, vertelt over het best beluisterde programma in Nederland: de TOP 2000.

Foto: ANP.

Wij Nederlanders zijn gek op lijstjes én op feestjes. De langste teen, de oudste hond, de grootste tomaat. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben wel een top-lijstje. Het allermooiste is de TOP 2000, uitgezonden door NPO Radio 2. Niet alleen een top-lijst met de beste nummers van de afgelopen eeuw, het is veel meer dan dat. Het is hét ultieme muziekfeest dat de tijd van Kerst tot aan oudjaar extra glans geeft. Dat al liefst 25 jaar. Een feest van muziek dat ons allen dichter bij elkaar brengt en daardoor het best beluisterde programma in Nederland is.

De allereerste TOP 2000

De TOP 2000 was ooit bedoeld als eenmalig programma om de eeuwwisseling van 1999 naar 2000 te vieren. Vanaf januari 1999 werd aan mensen gevraagd naar hun plaat met een bijzondere herinnering. Ze konden per post en internet het verhaal en nummer insturen. Vanwege het jaar 2000 mochten dat er, inderdaad, maar tweeduizend zijn. In de decembermaand kon gestemd worden op die lijst. Maar niet ieder nummer dat gekozen werd vond men geschikt voor de primetime uitzendingen. Langere nummers die niemand kende en die hetzelfde aantal stemmen hadden als kortere nummers werden met opzet ‘s nachts geprogrammeerd. Het succes van die eerste TOP 2000-uitzending was zo groot, dat besloten werd dit ieder jaar te doen.

Bohemian Rhapsody

Wie denkt dat er steeds dezelfde nummers in staan heeft ongelijk. Weliswaar is ook dit jaar weer ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen de onbetwiste nummer 1, daaronder wil het nog weleens rommelen. Het sterven van artiesten in een bepaald jaar is bijvoorbeeld van belang voor de aanvragen. Zo stond Michael Jackson in zijn stervensjaar 2009 met maar liefst 27 nummers in de lijst. Het eerste nummer van Nederlandse bodem dat bovenaan stond was in 2005: ‘Avond’ van Boudewijn de Groot.

Stamcafé voor effetjes

Sinds 2010 heeft de TOP 2000 zijn heuse eigen café, te vinden in ‘mijn’ gebouw van Beeld & Geluid in Hilversum. Het is eigenlijk een decor, gebouwd op steigers, in de hal. Maar wel altijd hetzelfde. Een stamcafé voor effetjes. Dat maakt het vertrouwd bij luisteraar en kijker, want niet alleen de TOP 2000-quiz en het schitterende ‘TOP 2000 a GOGO’ komt er vandaan. Sinds corona kan iedereen meekijken en meedoen. En zo dansen we allemaal op onze favoriete lijst van Kerst naar het nieuwe jaar. Ik kan niet wachten op de openingstune.

 

Video-tips van Eppo

Eppo van Nispen tot Sevenaer

Dit en meer leest u in MAX Magazine 50-51. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren