Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wat doet u tegen onaangename luchtjes uit de stofzuiger?

Denkt u het huis heerlijk fris aan kant te maken, komt er ineens een heel vies luchtje uit de stofzuiger. Waar komt dat vandaan – en nog veel belangrijker – wat doet u eraan?

Boosdoeners

Hoe langer u een stofzuigerzak gebruikt, hoe meer hij zal gaan ruiken. En als u dan een keer iets vies hebt opgezogen, dan kan de geur behoorlijk penetrant worden. Dat kan ook gebeuren als u een hond hebt – hondenharen! – of als u regelmatig het zaagsel van een hamster of het grit uit de kattenbak opzuigt. Daar komt dan nog bij dat de warme luchtstroom van de stofzuiger al die geurtjes nog eens extra versterkt.

Vervang de stofzuigerzak

De stofzuigerzak moet tijdig worden vervangen, liefst nog voor hij helemaal vol zit. Stofzuigt u met een overvolle stofzuigerzak, dan kan dat schade aan de stofzuigermotor opleveren. Stofzuigerzakken zijn niet geschikt voor hergebruik. Weggooien dus en een nieuwe stofzuigerzak pakken.

Vervang de filters

Een stofzuiger heeft meestal twee filters. Het ene filter filtert de lucht die naar buiten wordt geblazen. Het andere filter zorgt ervoor dat de motor niet vol stof komt te zitten. Beide filters moet u regelmatig vervangen – en zeker als u huisdieren hebt.

Stofzuigermond schoonmaken

Zorg ervoor dat u de stofzuigermond regelmatig schoonmaakt – zo nodig in een sopje. Vaak hopen zich haren en andere viezigheden op rond de borstels van de stofzuigermond. Ook dit kan op den duur gaan stinken. Wen eraan om na elk rondje stofzuigen de borstels even schoon te zuigen.

Lekkere luchtjes voor de stofzuiger

In de winkel en online kunt u verschillende ‘stofzuigerverfrissers’ kopen – bijvoorbeeld in de vorm van korrels die u moet opzuigen nadat u de stofzuigerzak hebt vervangen. Net zo handig en net zo effectief is het om gewoon wat wasmiddelpoeder in de nieuwe stofzuigerzak te strooien. Gemalen koffie of kruidenthee werkt ook. Of druppel wat van uw favoriete huisparfum op een tissue en leg die in de nieuwe stofzuigerzak. Allemaal slimme trucjes die net zo goed werken.

Bronnen: MAX Vandaag, Oma weet raad, PlusOnline
Auteur: Mariska Tjoelker

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren