Abonnementen service: 035 - 2019505

Henny Huisman: ‘We zaten met tranen in onze ogen’

Welk moment veranderde het leven van presentator Henny Huisman? Met zijn ‘Surpiseshow’ hoorde hij ineens bij de top.

Henny jij moet dit gaan doen’, zeiden regisseur Bert van der Veer en producent Joop van den Ende, nadat ze de Engelse versie van de ‘Surpriseshow’ hadden ‘gezien. Ze wilden het naar Nederland halen. Ik voelde direct dat hier mijn kans lag om écht door te breken. Natuurlijk keken er miljoenen mensen naar de ‘Playback’- en ‘Soundmixshow’, maar de ‘Surpriseshow’ ging ergens over.

Zo trots als een pauw

Bij de Engelse beelden zaten we allemaal met tranen in onze ogen. Dit was het grote werk. Ik voelde me zo trots als een pauw. Alleen al omdat ik ervoor gevraagd werd. De ‘Surpriseshow’ was het eerste programma waarin gewone mensen verrast werden. De show sloeg in als een bom. Bij de derde aflevering kregen we al te horen dat we de Televizier-Ring hadden gewonnen. Opeens stond ik in het rijtje van Mies Bouwman en Ted de Braak.

Henny Huilman

De eerste aflevering weet ik nog als de dag van gisteren. En heel grappig, na een jaar werden onze opnamebanden opgevraagd door de Engelse televisie. Ze wilden weleens zien hoe wij dit grote succes flikten. Wij maakten er écht een kermis van. Ik kon ook regelmatig mijn tranen niet bedwingen. Al snel kreeg ik een geuzennaam, Henny Huilman. Natuurlijk kende ik de verhalen van tevoren, maar het is toch anders als je tegenover elkaar staat en je de emotie voelt.

Met het succes was ik destijds niet echt bezig. Je weet dat het er is, maar het is ook werk. Laatst kreeg ik een foto van een 21-jarige jongen onder ogen, die mijn handtekening op zijn arm heeft getatoeëerd. Dat is toch bizar. Die jongen is opgegroeid met hele andere televisie en media.

Ik begrijp wel waarom iets mislukt. De latere ‘Surpriseshow’ 2.0 met Do had ik bijvoorbeeld nooit moeten doen. Kijkers begrepen die nieuwe formule niet. Je kreeg er nieuwe kijkers bij, maar er vielen er ook velen af. Uiteindelijk ben ik verder gekomen dan ik ooit had verwacht.

De Surpriseshow met Henny Huisman. Foto: ANP.

‘Misschien was het een schreeuw om aandacht’

Ik heb verschrikkelijk m’n best gedaan, succes komt je niet aanwaaien, maar er komt ook een stuk geluk bij kijken. Ik had geen kruiwagen, en werd als presentator ontdekt door Van den Ende toen ik André Hazes aankondigde bij een wedstrijd AZ-Inter Milan. Entertainen heeft altijd in me gezeten, het is een karaktertrek. Soms probeer ik het wel te verklaren. Mijn ouders waren arm en woonden in bij mijn opa en oma. Als baby sliep ik in een lade van een kast in de badkamer. Misschien was het entertainen wel een schreeuw om aandacht…

Over Henny Huisman

Henny Huisman (Zaandam, 1951) werd als presentator bekend met tv-programma’s als de ‘Playbackshow’, ‘Soudmixshow’ en ‘Surpriseshow’. Hij won vele prijzen, waaronder twee keer de Televizier-Ring. Huisman was drummer in de band Lucifer met Margriet Eshuijs. Dit najaar maakt hij zijn tv-comeback in ‘Beter laat dan nooit’.

Foto: ANP.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren