Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Voetbalfeest

Live konden we vorige week op nationale televisie en radio thuis meegenieten van hoe de huldiging van de selectie van Feyenoord in Rotterdam een explosie van vreugde teweegbracht.

Meer dan 100.000 supporters waren afgekomen op het stadhuis aan de Coolsingel, de eersten stonden er al om zes uur ’s morgens. Onder de supporters­schare de terminaal zieke Ko Willemse (59) uit Burgh-Haamstede die op zijn ambulancebed een knuffel kreeg van de jonge aanvoerder Orkun Kökçü;  you’ll never walk alone. Kippenvel. Feyenoord werd voor de zestiende keer kampioen van Nederland, deze landstitel was de eerste sinds 2017. Een uitkomst waar bij de start van de competitie nog totaal niet op was gerekend. Ajax en PSV waren immers de gedoodverfde kandidaten.

We zagen geëmotioneerd huilende jonge mannen in lantaarnpalen en hossende menigten in de Hofpleinvijver, waaruit daags erna schoenen, sjaals en mobieltjes moesten worden gevist. Hoe anders ging het eraan toe in 1969, toen Feyenoord ook landskampioen was geworden. De burgemeester ontving de spelers in het stadhuis en duwde de spelers naar het balkon, waaronder toen slechts 300 supporters met een vlaggetje stonden te zwaaien…

Maar het jaar erop, toen Feyenoord de Europa Cup 1 had gewonnen, ging het helemaal los op de Coolsingel en juichten zo’n 100.000 à 200.000 supporters hun voetbalhelden toe. Ajax-aanhangers zijn nog chagrijnig als ze denken aan vorig jaar: ‘de huldiging die geen huldiging was’. Niet de binnenstad van Amsterdam (het Leidseplein of het Museumplein, zoals in 1995 bij het winnen van de Champions League en de wereld­beker) maar de Arena was het toneel van een feestje met besloten karakter. Op 26 juni 1988 kreeg het Nederlands elftal een rondvaart door Amsterdam als winnaar van het EK Voetbal. Iedereen heeft die beelden van op de daken van woonarken staande en van bruggen in het water springende Oranje­fans nog wel op zijn netvlies staan.

De hoofdstad was die dag één grote chaos. Er was geen enkele voorbereiding. “Het overkwam ons”, zei een gemeente­woordvoerder in ‘Andere Tijden Sport’. Dat er die dag zelfs woonboten zouden zijn gezonken, was echter een broodje-aapverhaal, zo toonde het programma aan. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren