Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Bedreigd

Een verstandig besluit van de NOS om Moskou-correspondent Iris de Graaf terug te halen naar Nederland. Het werk in Rusland werd haar onmogelijk gemaakt door allerlei intimidaties en gevangenneming was niet uitgesloten.

Uitgerekend op de internationale dag van de persvrijheid werd in Wit-Rusland de vonnissen bekendgemaakt tegen drie journalisten. Wegens openlijke kritiek op het regime van president Loekasjenko werden zij veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en zelfs 19 en 20 jaar.Onmenselijk! De Amerikaanse president Biden brak onlangs een lans voor de persvrijheid. “De vrije pers is een pijler – misschien dé pijler – van een vrije samenleving.” Ik kan niet anders dan het volledig met hem eens zijn.

Daarom ben ik begin april voorzitter geworden van de Vrienden van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, het centrum van het vrije woord in ons land. Gelukkig is Nederland weer gestegen in de persvrijheidsindex van journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières.

We zijn weer terug op de zesde plek, waar we vorig jaar vanaf waren geduikeld vanwege agressie tegen journalisten en de moord op Peter R. de Vries. Intriest vind ik dat in ons land nog steeds ernstige dreigementen worden geuit tegen journalisten die verslag doen van controversiële maatschappelijke onderwerpen.

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren