Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Jan Slagter: ‘Ik blijf het gezicht van Omroep MAX’

Jan Slagter (69) maakt zich zorgen over Hilversum; de te grote rol van de NPO, de afkalvende macht van de omroepen, de cancelcultuur… Voor het Ledenblad spreekt hij zich uit, ook over zijn eigen positie als directeur van Omroep MAX.

Jan, wat is er toch aan de hand in Hilversum? De ene na de andere rel, koppen die rollen… Is de cultuur zo verdorven als wordt geschetst?

“Ik vind dat dat wel meevalt. Er zijn natuurlijk dingen gebeurd die niet goed zijn, maar bepaalde zaken worden ook wel overtrokken. Ik heb het dan niet over zaken waar aanranding en verkrachting aan de orde is, zoals bij ‘The Voice’ met Ali B. Maar als mensen een keer heel erg boos zijn geworden of een verkeerde opmerking hebben gemaakt… Nee, ik vind dat we mensen te makkelijk laten vallen. Mensen die hun sporen ruimschoots hebben verdiend zoals Matthijs van Nieuwkerk. Of Tom Egbers, er schijnt vijftien jaar geleden iets aan de hand te zijn geweest en die mag ook ineens niet meer op de buis verschijnen. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. We leven op dit moment in een maatschappij waarin mensen geen fouten meer mogen maken, dan is het gelijk wegwezen. De verharding, de cancelcultuur, daar maak ik me echt zorgen over. Ik hoop dat Matthijs en Tom terugkeren in de media, op welke plek dan ook.”

Ben je tevreden over het huidige aanbod dat Omroep MAX brengt?

“Ik zou wel iets meer dramaseries willen maken, daar wordt wel een beetje op beknibbeld bij de NPO omdat dat vaak is weggelegd voor de doelgroep 20-49 jaar. Als wij met een voorstel komen, horen we vaak: dat is te oud. Maar wat is te oud? Vijftigplus?! Dat is de grootst groeiende groep van Nederland!”

Onze leden hebben weleens de indruk dat de NPO steeds meer bepaalt wat we te zien krijgen op radio en tv. Wordt de rol van de omroep en van jou als directeur steeds kleiner?

“Ja. Maar dat laat ik natuurlijk niet gebeuren, daar vecht ik tegen. Ik vind dat de omroepen weer meer ruimte moeten krijgen om onze missie tot uitvoer te brengen. Vroeger had ieder net een eigen netmanager die ideeën beoordeelde. Nu gaan er allerlei genremanagers over, ik geloof een stuk of acht. Vervolgens gaat een idee naar de programmeertafel, waar weer zo’n dertig mensen zitten die er ook allemaal een plasje over moeten doen. Het resultaat is een heel stroperig proces waar niemand meer knopen durft door te hakken en waardoor sommige voorstellen een halfjaar tot een jaar liggen te wachten op een beslissing. Dat kán niet in een creatief proces waar je op de bal probeert te spelen en actueel wilt zijn.Op dit moment voert de commissie Geel serieuze gesprekken met de omroepen wat er allemaal moet veranderen in Hilversum om daarna aanbevelingen te doen aan de staatssecretaris. Daar heb ik veel vertrouwen in.”

Desondanks scoort het aanbod van MAX nog steeds heel goed met jou aan het roer. Klopt het dat John de Mol ook wel interesse in jou heeft gehad?

“We hebben jaren geleden weleens gesprekken gehad om met MAX naar Talpa te gaan. Ik heb dat toen niet over mijn hart kunnen verkrijgen, dan had ik mezelf moeten verloochenen. Ik heb hier 430.000 leden, die mensen rekenen op me. En meer verdienen hoeft van mij niet, ik verdien nu ook genoeg. John en ik drinken nog steeds af en toe een kop koffie. Hij is hier laatst nog geweest om een programma-idee te pitchen. Er zijn maar weinig mensen in zijn positie die dat zelf doen. Maar hij parkeert zijn auto hier op het parkeerdek van het Mediapark, loopt door de regen naar MAX… Dat vind ik uniek. Ik drink ook weleens koffie bij hem in Laren, dan nemen we even de hele wereld door. Ik heb veel waardering voor hem, net als voor Joop van den Ende, daar ga ik af en toe mee eten. Joop zegt weleens: potverdorie Jan, waarom hebben we elkaar niet dertig jaar eerder ontmoet. We voelen elkaar goed aan. Ik heb laatst voorgesteld om een keer met z’n drieën te gaan eten. De drie J’s, hoe leuk is dat!?”

Je bent intussen 69. Mensen blijven het zich afvragen; hoe lang blijf je nog directeur, presentator en het gezicht van Omroep MAX?

“Er komt een moment, ik zeg niet dat het dit jaar is, maar wel te zijner tijd, dat ik terugtreed als bestuurder. Dan hoef ik niet meer dat hele vergader­circuit in waar je hier in Hilversum mee dood wordt gegooid. Ik blijf dan wel het gezicht van de omroep en MAX Maakt Mogelijk presenteren, ga naar de ledendagen en blijf me bezighouden met de vereniging. Dan werk ik nog zo’n tweeënhalve dag en ga voor de rest andere dingen doen. Bijvoorbeeld werken in Café MAX in Zoetermeer, dat vind ik ook geweldig; koffie en smoothies maken en appeltaart verkopen met slagroom. Dat doe ik nu af en toe al op zaterdag. Dus ik word niet minder actief, maar dat hele circus wat we hier hebben opgetuigd in Hilversum ben ik wel een beetje zat. Op een gegeven moment wordt het ook tijd om hier iemand anders neer te zetten die directeur wordt.”

Staat diegene al klaar?

“Ik heb zeker een idee over mijn opvolging. Als de tijd rijp is, komen we daar uiteraard mee naar buiten.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren