Abonnementen service: 035 - 2019505

Meeliften op claim energiebedrijven?

Ik hoorde dat het bedrijf GoBaxter een massaclaim begint tegen meer dan tien energiebedrijven. Het bureau stelt dat huishoudens met een variabel contract (waar wij zelf onder vallen) geld kunnen terugvorderen, omdat zij te veel en te snel prijsverhogingen hebben doorgevoerd. Wij zijn bij Essent. Raad u ons aan mee te doen?

Mevr. H van ‘t Geloof 

Het klopt dat een klant een rechtszaak van energiereus Vattenfall gewonnen heeft. De klant had zich erover beklaagd dat het bedrijf de energieprijs voor variabele contracten vaker dan tweemaal per jaar verhoogd had en dat bovendien zonder fatsoenlijke aankondiging. De rechter gaf de klant gelijk, ondanks dat Vattenfall de bijzondere omstandigheden van die tijd naar voren schoof. De Consumentenbond stelde vast dat de uitspraak mogelijk ook gevolgen zou kunnen hebben voor al die andere gedupeerden, bij andere maatschappijen.

Op zo’n moment zie je altijd dat handige en slagvaardige advocaten, juristen of ondernemers een massaclaim voorbereiden om voor aangesloten consumenten de kolen (en euro’s) uit het vuur te halen. Soms hebben ze daar succes mee. Denk alleen aan de rechtszaak van de Bond van Belastingbetalers tegen de Staat om de hoogte van de vermogensheffing van het spaargeld aan te vechten. De gedupeerden die deze claim mede-ondersteund hadden, hebben er uiteindelijk het meeste voordeel van.

Het staat u vrij om mee te liften met de claim van GoBaxter. 60.000 mensen deden dat al. U hoeft geen inschrijfgeld te betalen. Hun verdienmodel bestaat uit de winst die ze inhouden van hun deelnemers. Daarvan houden ze een kwart zelf. Een soort van ‘no cure no pay’ dus. Ik had zelf ook een peperduur variabel contract en vind dat de energiebedrijven deze zomer in paniek te veel dure energie hebben ingekocht. Maar uiteindelijk gaat het om een bedrag van gemiddeld 400 euro, waar dan nog 100 euro kosten vanaf gaan. Daar moet je dan waarschijnlijk jaren op wachten. Ik zelf doe aan geen enkele loterij mee.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren