Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een afschrikwekkend scenario

De tsunami van de vergrijzing en gevolgen daarvan zijn onontkoombaar. Wij proberen er bij Meldpunt geregeld aandacht aan te besteden om mensen te wijzen op wat er op ons afkomt. Personeelstekorten, overspoelde zorg, woningtekorten en een gebrek aan verpleeghuisplekken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zag onlangs een boeiende Japanse film over de vergrijzing daar: ‘Plan 75’.

Om de enorme vergrijzing het hoofd te bieden voert de Japanse overheid het programma Plan 75 in, waarbij ze de burgers ouder dan 75 de financiële en logistieke ondersteuning biedt bij hun wens tot euthanasie. Mensen die zich vrijwillig aanbieden, krijgen een aanzienlijk geldbedrag, voor een laatste droomvakantie of een gratis begrafenis. De overheid biedt de mensen ook de kans om te sterven in een vijfsterren-kuuroord. Deze volstrekt klinische oplossing werkt, hoewel alle betrokkenen het moreel eigenlijk onverantwoord vinden. Ik heb met stijgende verbazing de film bekeken. Laat het duidelijk zijn, dit is fictie, maar niet voor niets bedacht. Ook Japan worstelt met de enorme vergrijzing die kennelijk filmmakers inspireert.

Ik hoop dat we dit nooit zullen gaan meemaken, maar de overheid moet wel de gevolgen van de vergrijzing serieus gaan nemen. En dat is nu nog steeds niet het geval. Bij MAX doen we dat in ieder geval wel.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren