Abonnementen service: 035 - 2019505

Keukenkastjes streeploos schoon

Vingerafdrukken, vetspetters en etensresten – ze zijn allemaal terug te zien op de kasten en laden van uw keuken. Wij verzamelden de beste tips voor streeploze keukenkastjes en keukenlades.

De meeste moderne keukens zijn gemaakt van spaanplaat (MDF) of massief hout. Voor de frontjes (de deuren en lades) bestaan diverse afwerkingen. Zo kunt u kiezen voor kunststof met harscoating, twee componentenlak, houtfineer, massief hout, roestvrijstaal of acryl. De verschillende afwerkingen hebben elk hun eigen voor- en soms ook nadelen – ook als het om onderhoud gaat.

Gecoat, gelakt of acryl – matte afwerking

Neem een emmer en vul deze tot de helft met lauwwarm water. Voeg er 4 eetlepels soda of een klein beetje afwasmiddel aan toe. Gebruikt u soda, zorg er dan voor dat de sodakorrels goed oplossen. Met een microvezeldoek of een zachte spons en dit sopje neemt u de deuren en lades van de keuken grondig af. Is de keuken heel vies, herhaal dit dan nog een keer. Gooi daarna het sopje weg en vul de emmer met alleen lauwwarm water. Pak een schone doek en neem de keukendeuren en keukenlades af met lauwwarm water. Tot slot droogt u de deuren en lades met een zachte en schone theedoek.

Gecoat, gelakt of acryl – hoogglans afwerking

Gebruik bij een hoogglans afwerking géén microvezeldoekjes, maar kies voor schone poetsdoeken van zacht katoen. Dan weet u zeker dat u de laklaag niet beschadigt. Maak een sopje van lauwwarm water met een klein beetje afwasmiddel en neem de deuren en lades grondig af. Herhaal dit zo nodig. Droog de lades en deuren na met een droge en schone katoenen doek.

Hout (en houtfineer met voelbare structuur)

Bij deuren en laden van hout of houtfineer, hebt u ook te maken met de houtnerf. Gaat u poetsen, reinig dan altijd in de richting van deze nerf. Doet u dat namelijk niet, dan hopen vuil en vet zich op in de nerven en poriën van het hout. Gebruik geen reinigingsmiddelen: een licht vochtige doek is in principe voldoende.

Roestvrijstaal

Keukenkasten, keukenlades en ook grepen van roestvrijstaal maakt u heel eenvoudig schoon met een warm sopje met een klein beetje afwasmiddel. Gebruik een zachte katoenen poetsdoek; microvezel kan krasjes veroorzaken. En gebruik in geen geval olie – geen olijfolie, geen baby-olie, geen WD-40. Olie laat namelijk een vettig laagje achter op roestvrijstaal. Wanneer u het oppervlak vervolgens aanraakt, zijn vingerafdrukken direct zichtbaar. Bovendien trekt zo’n vettig laagje juist stof en viezigheid aan. Niet doen dus.

Bronnen: Plusonline, AD, RVS Blog en diverse keukenfabrikanten

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren