Abonnementen service: 035 - 2019505

Blik op blikjes

Eindelijk is het zover. Na twintig jaar discussie wordt op 1 april statiegeld op blikjes limonade, bier en energiedrankjes ingevoerd. Jaarlijks worden 2,5 miljard blikjes drank verkocht.

Dat is een miljard meer dan alle petflessen bij elkaar. Ik vind de inzameling geweldig nieuws. Begin maart was ik met vakantie in Thailand. Prachtig land, lieve mensen, maar wat een lege blikjes in het straatbeeld van Bangkok en vooral in de rivieren. Bij ons op de dijk kom ik elke dag wel een leeg blikje tegen. Heel wat mensen gooien die gewoon uit hun auto. Dat is asociaal; ik word daar heel boos over en ruim de blikjes op.

Gedeukt en geplet
De uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland denkt dat het eerste jaar tussen de 50 en 70 procent wordt ingeleverd om 15 cent terug te krijgen. De blikjes mogen gedeukt zijn, maar niet geplet. In de supermarkten zijn er innamemachines, vaak de apparaten waar je nu ook de petflessen inlevert en die de barcodes kunnen lezen. De blikjes worden dan weer opgehaald om hergebruikt te worden. Bij bioscopen van Pathé gaat de opbrengst naar een goed doel. Sportverenigingen hebben bakken waar je het lege blikje in kunt doen. De opbrengst komt dan ten goede aan de sportclub.

Zwerfvuil
Het statiegeld zal zwerfvuil zeker tegengaan en hergebruik stimuleren. Op dit moment worden jaarlijks 150 blikjes niet ingeleverd; ze verdwijnen vaak in de natuur. Dat zijn 25 volle zwembaden van vijftig meter! Uiteraard worden de blikjes 15 cent duurder, dus de consument die netjes inlevert wordt er niet beter van, maar de natuur wel. Zelf kopen wij vaak de blikjes in de aanbieding, meestal een tray van 24 stuks. Ziet u, als er bij ons een grote fles cola opengaat, wordt deze zelden leeggedronken.

Bouwmarkt
Bij een bouwmarkt en zogeheten tijdelijke winkels zijn de blikjes vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Maar elke week komt Albert Heijn bij ons aan de deur en bij de chauffeur kan ik de lege blikjes van de bouwmarkt gewoon meegeven, zo vertelt de woordvoerder van Statiegeld Nederland. Enfin, bier blijven wij gewoon uit een glazen flesje drinken.

Emile Bode geeft u iedere week handige huishoudelijke tips

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren