Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bianca Frölich: ‘Ik groeide op tussen het antiek’

Het populaire ‘Van onschatbare waarde’ is terug. In dit MAX-programma krijgen mensen de kans om hun bijzondere en waardevolle spullen te verkopen aan één van de vier experts. De experts ontvangen de verkopers in hun eigen kamer, de verkoper accepteert het bod óf kiest ervoor om door te gaan naar de volgende kamer. Slim onderhandelen is een vereiste. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug. Wij spraken met expert Bianca Frölich (36) uit Enschede.

Weet jij nog dat jij jouw eerste object kocht?

“Dat was op een maandag, een servies van Copier. Op maandag ging mijn vader (een kunst- en antiekhandelaar, red.) altijd op jacht naar mooie objecten, wat hij dan ‘de handel’ noemde en dan mocht ik soms mee en spijbelen van school. Ik was acht jaar oud. Toen zei mijn vader op een keer: ‘Je krijgt 250 gulden; ga maar kopen wat jij denkt dat mooi is.’ Ik zag een prachtig zwart-wit servies voor 200 gulden. Dat servies heeft dertig jaar in onze collectie gestaan en nog niet zo lang geleden heb ik het verkocht voor 250 euro.”

Wat was dat voor wereld waarin je vader je meenam?

“Een mannenwereld waarin ik mij best goed staande wist te houden. Er werd veel gediscussieerd, gelachen en uiteraard onderhandeld over prijzen. Ik weet ook mijn eerste grote verkoop nog goed. We hadden een mooie kunstgalerij met veel antiek in Ootmarsum. Als ik uit school kwam, ging ik altijd eerst daarheen. Ik was zestien en op en dag kwam er een mijnheer, een psycholoog uit Den Haag, en die man was betoverd door een heel groot marmeren beeld dat wij hadden staan. Ik leidde hem rond alsof we door een museum liepen. Hij zei: ‘Ik krijg dat beeld maar niet uit mijn hoofd.’ Uiteindelijk heeft hij het gekocht. Toen voelde ik mij on the top of the moon en glunderde van geluk. Niet alleen omdat het om een aanzienlijk bedrag ging, maar ook omdat ik deze man zoiets moois had mee kunnen geven.”

Je verkoopt dus niet alleen een object, maar ook een verhaal?

“Het is het verhaal dat het object draagt. Hoe is het object tot stand gekomen, wanneer is het gemaakt, wie heeft het gemaakt, welke families hebben het in bezit gehad, welke ambachtslieden hebben eraan gewerkt?”

Kan een object voor jou gaan leven?

“Jazeker. Er is absoluut een verband tussen kunst en dromen. Kunst biedt een kunstenaar de mogelijkheid om zijn dromen en verbeeld­ingen waar te maken. Dromen is een manier om onze geest te verkennen en om zin te geven aan onze gevoelens. Kunst kan zelfs magisch zijn.” 

Lees de rest van het interview in het MAX Magazine van deze week. 

Een nieuw seizoen Van onschatbare waarde start op maandag 13 februari om 20.30 uur op NPO 1.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren