Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn ziekte beheerst onze relatie

Ik ben een vrouw van 72 en heb al 25 jaar parkinson. Ik heb het heel lang onder controle kunnen houden met medicijnen. Maar het laatste jaar ben ik hard achteruitgegaan en dat legt een enorme druk op de relatie met mijn man. We hebben elkaar niets meer te zeggen; de rek is eruit. Laatst zei mijn man: “We leven als broer en zus.” Hij zegt het wel te begrijpen, maar dat betwijfel ik. Als hij ‘s avonds wil vrijen ben ik dikwijls te moe of doet mijn lichaam zeer. Mijn relatie wordt beheerst door mijn ziekte.

Agnes

Ik denk dat het hart van iedereen die uw vraag leest, breekt. Althans, dat van mij wel. Wat bent u een krachtige vrouw dat u uw man nog steeds wilt behagen in zijn seksuele behoeften. U wilt uw relatie op die manier laten voortduren als vanouds, terwijl uw lichaam het uitschreeuwt van de pijn en uw energie logischerwijze daardoor tot het nulpunt is gedaald. Vele lezers zullen ook denken: 72 jaar en dan nog steeds seks?! Maar het is voor net zo velen een belangrijke pijler in de relatie en dus van grote waarde om dat in stand te houden. Echter het is voor u inmiddels vaak ondoenlijk. Een ernstige ziekte van een partner verlangt een andere dynamiek in een relatie en ik vind het dan ook schrijnend te lezen dat u de schuld op u neemt als het misgaat wat betreft intimiteit. U kunt er immers niets aan doen dat u parkinson heeft! Ik ben geen seksuoloog, maar heeft u al andere mogelijkheden onderzocht als het gaat om de bevrediging van uw man; een manier waar u beiden mee kunt instemmen en waar u zich ook prettig bij voelt? Beschrijving van hoe dit in te vullen gaat mij te ver, maar u kunt ongetwijfeld hiervoor terecht bij parkinson-vereniging.nl.

U kunt uw probleem aan Myrna voorleggen via haar persoonlijke e-mail­adres myrna@maxmagazine.nl Per post kan ook: Redactie MAX Magazine, t.a.v. Myrna, Postbus 277, 1200 AG, Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren