Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Troost en voldoening

U kent haar wellicht nog onder de naam Griselda Visser. Tussen 1990 en 2005 werkte ze als verslaggever en presentator voor ‘NOS Studio Sport’, ‘RTL Sport’ en ESPN.

Daarna verhuisde ze naar Los Angeles. Om van dat ‘sportetiket’ af te komen en zich als onderzoeksjournalist en schrijver van boeken verder te ontwikkelen, ging ze als pseudoniem de meisjesnaam van haar moeder gebruiken en werkt ze nu als Griselda Molemans. Griselda (59) is overigens afgestudeerd archeoloog en kunsthistoricus. De laatste jaren heeft ze zich als het ware vastgebeten in het onderwerp ‘troostmeisjes’, slachtoffers van Japanse dwangprostitutie. Daarover publiceerde ze in 2020 het boek ‘Levenslang oorlog’. Ze bracht aan het licht dat er tussen 1932 en 1945 minstens 500.000 troostmeisjes uit 35 verschillende landen waren. Met de opbrengst van de dwangprostitutie financierde de Japanse regering haar oorlogsvoering. Dit onderzoek vormde de basis voor haar verzoek aan de gemeente Amsterdam om een monument op te richten voor die duizenden vrouwen en meisjes in Nederland-Indië die hiervan het slachtoffer werden. Vorige week kreeg Griselda te horen dat het monument er komt. Een geweldig compliment voor haar goede werk en volharding. Nu is het wachten nog op de officiële excuses van de Japanse regering.

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren