Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

PAS OP met extra vitaminen!

Dag dokter Van Essen,

Van twee mensen in mijn directe omgeving heb ik het gevaar van een teveel aan vitamine B6 in je lijf vernomen. Hun klachten zijn ernstig, het herstel verloopt zeer traag, zelfs drie jaar. Je begint met slikken omdat je moe bent, herstellend van griep, corona of boven de vijftig bent en dan maar multivitaminen gaat slikken, et cetera. Ook zou het zitten in allerlei producten zoals Karvan Cevitam als toevoeging, waardoor het gehalte snel stijgt.           

Gerardien Andriessen, Hilversum

Veel mensen menen dat vitaminen zó gezond en onschadelijk zijn dat je er nooit genoeg van kunt binnen krijgen. Velen slikken naast bepaalde vitaminen, zoals B6 (‘pyridoxine’), ook nog eens multivitaminen, terwijl de gekozen vitamine gewoon van nature voorkomt in gezonde voeding. ‘Hoe meer, hoe gezonder’ is in dit verband een misvatting. Weinigen staan erbij stil dat een teveel aan vitaminen tot serieuze gezondheidsproblemen kan leiden.

Soms zelfs tot (onomkeerbare) gezondheids­­schade. Ik ben dan ook blij met uw waarschuwing, die voortdurend nodig is. Vergiftiging door overdosis Ook onze nationale schaatsheld Sven Kramer, veelvuldig olympisch en wereldkampioen, ondervond jaren geleden al de keerzijde van verkeerd vitaminegebruik. Sven liep een ernstige zenuwbeschadiging op, een sensibiliteitsstoornis in zijn rechterbeen. Volgens zijn sportarts, die de zenuwschade ontdekte, kwam dit door een B6-vitamine-intoxicatie, feitelijk een vergiftiging. Die ontstond door (te langdurig) gebruik van B6, naar verluidt op advies van een voedingsdeskundige.

Uiteindelijk kon Kramer een schaatsseizoen lang de wedstrijdbaan niet op. Soortgelijke problemen ondervonden meer sporters, die nu eenmaal veel voedingssupplementen gebruiken. Overdosering komt (en kwam) niet alleen voor in sportkringen, maar ook in de algemene bevolking. Voor sommigen wel nodig Vooropgesteld dat de voedingstoestand van de Nederlanders in het algemeen goed is en er relatief weinig mensen in een slechte voedingstoestand verkeren – hoogstens door ziekte, extreem afvallen of verwaarlozing – is het slikken van extra vitaminen niet nodig. Voor sommige mensen wel. Voor zwangeren is extra foliumzuur nodig; voor kleine kinderen, ouderen en mensen met een donkere huidskleur vitamine D en voor veganisten vitamine B12. Het slikken van voedingssupplementen heeft, anders dan wordt gedacht door gebruikers, hoegenaamd geen effect op sterfte, kanker, hart- en vaatziekten of dementie.

Zinloos én gevaarlijk Extra vitamine B6 nemen is dus ook nergens voor nodig. Toevoeging aan Karvan Cevitam is dus zinloos, nee: gevaarlijk. Eén glas aangelengde limonade van dat merk bevat al 60 procent van de dagelijkse hoeveelheid benodigde B6, hetgeen dus al in de normale voeding zit. Ook andere vitaminen, zoals A en E, kunnen bij een te hoge inname schadelijk zijn, vooral voor zwangeren en kleine kinderen. Gezond en gevarieerd eten Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van ogen en afweersysteem. Vitamine E speelt een rol bij het gezond houden van cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine A en E binnen. Lees meer over vitaminen bij: thuisarts.nl en voedingscentrum.nl

 

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren