Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Youp van ’t Hek: “Leven met humor: ik zou niet weten hoe anders”

André van Duin stond decennialang in theaters. Voor MAX gaat hij nu in gesprek met collega-komieken en -cabaretiers die hij bewondert. In zijn nieuwe MAX-programma ‘Bij Van Duin op de Achterbank’ ontvangt hij zijn gasten in een prachtige oldtimer en voert hij gesprekken over alles wat met humor te maken heeft. Op de achterbank nemen plaats Herman Finkers, Brigitte Kaandorp, Peter Pannekoek, Jochem Myjer en Tineke Schouten. De serie opent vrijdag met Youp van ’t Hek.

Was het leuk om mee te werken aan dit programma?

“Ik weiger heel veel interviewverzoeken, maar toen André mij vroeg heb ik meteen ja gezegd. Ik ken André inmiddels heel wat jaren; hij is een onbedaarlijk aardige kerel. We zaten achterin de auto, keken naar fragmenten die we allebei hadden uitgezocht en zo hobbelden we van fragment naar fragment. Het was heel gezellig. André komt weleens kijken bij een voorstelling van mij en dan praten we na afloop gemoedelijk. Leuk om te horen wat hij van de voorstelling vond. De man is behalve veelzijdig ook één van de grootste komieken van ons land. En je krijgt nooit les van André in de zin van: ‘Dit was niet goed en dat was niet goed’. Ik ken veel mindere goden die mij na afloop altijd iets willen uitleggen. Met André praat je meteen een treetje hoger.”

Hoe goed kennen jullie elkaar?

“Goed genoeg! We eten weleens samen en dan praten we. Dat zijn nooit zware gesprekken over humor. We babbelen veel over hoe het gaat, met werk, met de tournee, met onszelf.”

Van Duin en u zijn mannen die het leven vieren, zelfs als het in de wereld niet zo goed gaat.

“Ik kan met veel plezier kijken naar mensen die de helling laten volspuiten met kunstsneeuw en die dan verder ontkennen dat er iets aan de hand is met de wereld. Dat vind ik aandoenlijk.”

Humor is daarmee ook een vorm van protest.

“Wat er ook gebeurt in Qatar, het maakt niemand geen ene reet uit, het belangrijkste vinden we wat Messi tegen Wout Weghorst zei. Dat de botjes uit de zijlijnen van de velden in Qatar staken en dat de wereld naar de tyfus gaat kan ook niemand schelen. Op de vakantiebeurs zijn de vliegreizen niet aan te slepen. Men wil de planeet sowieso mollen. Daar kan ik mij alleen maar vrolijk om maken. En in die vrolijkheid zit een keiharde waarheid.”

Lees het hele artikel in MAX Magazine …

Bij Van Duin op de Achterbank zie je vanaf vrijdag 10 februari om 21.20 uur bij MAX op NPO 1.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren