Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Oliebollendelicatesse

Een oliebol is een delicatesse die heel weinig kost als u deze zelf frituurt. Toch vrees ik dat deze traditie uitsterft, want jonge mensen hebben er geen zin meer in en voor hen is het minder een traditie. Aan de andere kant is de oliebol nu extra prijzig door de dure olie en de energiekosten. De meeste mensen zullen ze zelf niet bakken, maar koop ze dan in ieder geval bij uw bakker of bij de straatkraam.

Vuurwerk
Mijn vrouw heeft jarenlang oliebollen gemaakt. Soms weleens een stuk of tweehonderd en die gaf ze dan bijna allemaal weg aan de klanten van haar nicht die in ons dorp vuurwerk verkoopt. Haar bollen zijn verrukkelijk. Vooral als je ze meteen opeet. Ik ben in staat er vijf achter elkaar op te eten.

Koopmans
Mijn vrouw vindt de verhalen over de ambachtelijke wijze van oliebollen maken onzin. Zij koopt al jaren kant-en-klare pakken oliebollenmix van Koopmans. Volg de aanwijzingen op de verpakking en kneed ze in een pan of kom. Voeg er na behoefte krenten, rozijnen of sukade aan toe. Daarna circa tweeënhalf uur laten rijzen. Plastic folie en een theedoek over de kom voor warmtebehoud. Daarna in de friteuse met schone zonnebloemolie.

Friteuse
Dit jaar maakt ze geen oliebollen meer. “Onze friteuses gaan maar tot 180 graden en ik moet een friteuse die tot 200 graden gaat. Anders worden ze vettig”, stelt mevrouw Bode. De laatste jaren maakte ze liever appelflappen, maar dat is wel een geknoei. Dat de vulling uit Goudrenet moet bestaan vinden wij onzin. Wij gebruiken Jonagold en Elstar. Want ziet u, de vuurwerknicht is getrouwd met een fruitteler.

Winnend recept
Heeft u geen vertrouwen in de kunsten van mijn eega, dan geef ik de ingrediënten van het recept van de Limburgse bakker Stevens die ooit drie keer werd uitgeroepen tot beste oliebollenbakker van ons land. Hij gebruikte voor 35 oliebollen: 1 kilo tarwebloem, 1 liter water, 25 gram zout, 50 gram suiker, 80 gram gist, 20 gram kaneel, paar druppeltjes citroensap, 200 gram rozijnen en 100 gram verse appelstukjes. Ik denk niet dat ik dit recept aan mijn vrouw geef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren