Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kalm kerstweer

Soms zie je een weerspreuk in actie. Een paar MAX Magazines geleden gaf ik een toelichting op de spreuk ‘Houden de kraaien school, zorg dan voor hout en kool’. Oftewel, als ze bij elkaar klitten in groepen, is de kans op winterweer groot. Nu fietste ik in de tweede decemberweek over de Veluwezoom.

Het was koud, mijn nieuwe fietsjack hield de lichaamswarmte net op peil, terwijl mijn mijmeringen over de koude weerkaarten dansten. Ik hoorde een raaf, hield stil, zocht hem met mijn ogen op en fietste daarna verder. Nog geen 200 meter later vlogen er twee raven gevolgd door een kraai over mij heen. Ik hoorde het ge’grok’ plots van meerdere kanten, het lage oergeluid van de raaf.

Het winterweer had een lange aanloop. November verliep nog zeer zacht, maar toen december op de kalender kwam, koelde het steeds wat verder af. Er viel sneeuw in Zuid-Limburg, wat gevlok op andere plekken en halverwege deze maand beleefden we een paar serieuze winter-etmalen.

Vervolgens stuwden lagedrukgebieden een portie mildheid onze kant op, met ook neerslag en wind. Richting en tijdens Kerst lijkt het rumoer juist weer wat minder te worden. Boven Centraal-Europa ontwikkelt zich een hogedrukgebied en bij ons gaan we terug naar kalmere weersomstandigheden. Kou zit nog wel in delen van Scandinavië, maar is nabij Nederland verdreven. In deze donkerste fase van het jaar kan het ‘s nachts weer aardig afkoelen en de middagtemperaturen zakken ook weer wat terug. Zouden de kraaien en raven opnieuw schoolhouden?

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren