Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Is gekookt warm water drinken gezond?

Niet thee drinken, maar gekookt warm water drinken: steeds meer mensen doen het. Waar komt dat vandaan en is het misschien gezond?

Al duizenden jaren drinken mensen warm water in de hoop hun gezondheid te verbeteren en allerlei kwalen te verlichten. Het heeft een oorsprong in de ayurvedische leer, een drieduizend jaar oude Hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Dit is een holistische methode, waarin lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. De natuur speelt hierin ook een belangrijke rol. In de ayurveda staat onder andere de balans in het lichaam centraal. Het drinken van warm water wordt binnen de ayurveda aangeraden voor een balans in de stofwisselingsprocessen. Regelmatig warm water drinken is volgens de leer goed voor het stimuleren van de spijsvertering, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen. Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in water oplosbare afvalstoffen uit de lichaamsweefsels ondersteunen, zegt de ayurveda.

Niet wetenschappelijk bewezen

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat gekookt warm water direct gezondheidsvoordelen biedt bij deze processen. En ook niet of het beter is dan het drinken van koud water. Duidelijk is in elk geval dat een volwassene per dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig heeft. Gemiddeld drinken volwassen ongeveer 1,7 liter per dag, zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer 650 ml daarvan is water. Daarnaast drinken we onder andere koffie (400 ml), (vruchten)thee (300 ml) en frisdranken (350 ml). Volgens de Schijf van Vijf kunt u het beste kiezen voor thee, koffie en water voor het dekken van de dagelijkse vochtbehoefte. Water bevat net als koffie en thee zonder suiker en melk geen calorieën. En water is als het om uw lichaamsgewicht gaat en om de gezondheid van uw tanden, een betere keuze dan suikerhoudende frisdranken en vruchtensappen. Het Voedingscentrum maakt geen onderscheid tussen warm en koud water.

Helpt warm water bij afvallen?

In sommige vermageringsregimes of afvaldiëten moet men de dag starten met een glas warm water. Dat zou het afvallen bevorderen. Ook dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is een gezonde gewoonte om na een nacht waarin u niets gedronken heeft, het vocht in het lichaam aan te vullen. Gedurende de nacht heeft uw lichaam vocht verloren via de ademhaling en transpiratie. Maar of u dat aanvullen nu doet met warm of koud water, dat maakt niet uit. Het warme water voegt niets extra’s toe. En het tijdstip van het drinken van water maakt ook niet uit, het kan op nuchtere maag, maar ook gerust bij het ontbijt. Als u het vocht maar aanvult.

Doe wat goed voelt

Het drinken van warm water geeft sommige mensen wel een goed gevoel en het is voor hen een afwisseling voor het drinken van koffie en thee. Ook helpt het mensen die niet van koud water houden, toch water te drinken. Dus hoewel het drinken van warm water geen magische oplossing is voor gezondheidsproblemen, kan het de moeite waard zijn om het in uw dagelijkse routine op te nemen. Simpelweg omdat het een manier is om de dagelijkse 1,5 – 2 liter vocht te halen. Probeer het eens en kijk of het u bevalt, het doet in elk geval geen kwaad.

Auteur: Mary Stottelaar
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren