Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De waarheid over het bakkie leut

Koffie verslavend en slecht voor je? Dat valt best mee. Er zijn zelfs positieve gezond­heidseffecten. In zijn boek ‘Koffiekunde’ legt de Zweedse
farmacoloog en koffie­onderzoeker Bertil Fredholm het allemaal uit.

Minstens duizend jaar geleden, lang voordat er koffie werd gezet van gebrande koffiebonen, waren koffie­bessen en bladeren van de plant al bekend om hun opwekkende eigenschappen. Wijlen André Hazes was zijn tijd ver vooruit met zijn blikje bier bij het ontbijt, want toen koffie nog niet bestond, dronken veel mensen dat ’s morgens, omdat het water vaak vervuild was. Over alcohol gesproken: wist u dat koffie veel meer aroma’s bevat dan wijn? Tijdens het proces van wijn maken komen 250 deeltjes vrij die bijdragen aan het geurenpalet, terwijl dat er bij koffie maar liefst 800 zijn. Tijdens het proeven kunt u bijvoorbeeld letten op nootachtige smaken als amandel of pecan en specerijen als kruidnagel of kardemon. Voor liefhebbers bestaan er zelfs koffieproeverijen, zogenoemde koffie cuppings.

Goed of slecht voor je?
Hoeveel koffie er ook gedronken wordt, er doen allerlei gezondheidsclaims en mythes over de ronde. Wat is daar nu eigenlijk van waar? Klopt het dat het drankje ons energie geeft? Is het inderdaad verslavend en slecht voor ons? De Zweedse farmacoloog en koffie­onderzoeker Bertil Fredholm deed daar onderzoek naar. In zijn nieuwe boek ‘Koffiekunde’ vertelt hij uitvoerig over de werking van cafeïne en de effecten ervan op ons lichaam. In het voorwoord maakt hij meteen al korte metten met het terugkerend gerucht dat langdurig koffiegebruik slecht voor je zou zijn. Dat valt volgens Fredholm reuze mee. 97 procent van de mensen kan gewoon elke dag koffie drinken zonder meteen hoofdpijn, hartkloppingen of brandend maagzuur te krijgen. Mits je dat, zoals bij veel dingen geldt, met mate doet.

Goed tegen Parkinson
Koffie veroorzaakt volgens Fredholm ook geen ziekten of een vroege dood. Integendeel: het lijkt de kans op het krijgen van en overlijden aan hart- en vaatziekten eerder te verminderen, zolang je er maar geen enorme hoeveelheden consumeert. Uit grote bevolkingsonderzoeken blijkt bovendien dat dat de kans op de ziekte van Parkinson kleiner wordt door koffie te drinken. Het mechanisme dat de gunstige werking van koffie verklaart, wordt zelfs gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen deze ziekte.

Hele geruststelling…
Koffie is ook niet zo verslavend als we denken. Je kunt ongeveer 380 tot 400 milligram cafeïne per dag weerstaan zonder dat je er niet meer zonder kunt. Dat zijn zo’n zes tot zeven kopjes verspreid over de hele dag. Kortom: koffieleuten kunnen gerust zijn!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren