Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Uitvallers

Uitval op het spoor, eens per uur een trein op steeds meer trajecten. Oorzaak? Personeelstekort, minstens 2.000 man – door overspannen machinisten, overwerkte conducteurs, en werknemers die het bedrijf verlaten vanwege pensionering.

Het ergert veel reizigers dat er 10 procent minder treinen rijden. Vertaal dit nu eens naar de ziekenhuizen. Want daar speelt iets soortgelijks, zeker na enkele zware coronajaren. Personeel dat overbelast is, psychisch vermoeid, emotioneel uitgeput, dus ziek thuis, of inmiddels weg uit het ziekenhuis, omdat de zorg keihard werken is maar slecht verdient en weinig perspectief biedt. Net als bij NS is ook in de ziekenhuizen de leegloop van personeel groter dan de instroom, waardoor de werkdruk bij de ‘achterblijvers’ steeds hoger wordt en ook onder hen uitvallers komen. De onvrede in de zorg is een fors deel van het probleem. Velen voelen zich als werkvee behandeld, Ze willen meer vrijheid, ingesnoerd als ze zich voelen door hun roosters. Daarom vertrekken gespecialiseerde verpleegkundigen, ook artsen, uit het ziekenhuis en kiezen voor zelfstandigheid, waarna ze zijn in te huren door hun oude werkgever én andere instellingen.

Begrijpelijk, maar aanzienlijk duurder voor de zorg. Hoewel verplegenden en verzorgenden hun patiënten en cliënten niet snel in de steek zullen laten, kan er een moment komen – net als op het spoor – dat bepaalde ‘lijnen’ uitvallen, patiënten geweigerd worden of afdelingen op slot gaan wegens gebrek aan mankracht. Stel dat straks alleen nog maar patiënten worden opgenomen die beschikken over direct inzetbare vrienden of familieleden, die onmiddellijk als mantel­zorger kunnen worden ingeschakeld. Niet ondenkbaar, net als kantoorpersoneel op de trein.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren